Блокада кордону: посол оцінив, скільки грошей втратила Україна через дії польских фермерів

Читать на русском
Посол у Польщі Василь Зварич розповів, що через дії фермерів Україна втратила вже 2 млрд злотих (приблизно 503 млн доларів США).
Фото: PAP/Marcin Obara

Посол у Польщі Василь Зварич звернувся до польських фермерів із вимогою припинити блокування кордону з Україною.

Заява дипломата була опублікована у Facebook.

Як змінювалися обсяги торгівлі України та ПольщіПольща є другим найбільшим у світі торговим партнером України. Як змінювалися обсяги експорту та імпорту – на інфографіці.

За його словами, через дії фермерів Україна втратила вже 2 млрд злотих (приблизно 503 млн доларів США).

«В умовах російської агресії це серйозний удар по обороні моєї країни, а отже також удар по безпеці Польщі. Але, що для вас дуже важливо, через блокаду кордону втрачає і польська економіка. Блокада кордону серйозно заважає торгівлі Польщі з Україною, яка у 2023 році становила приблизно 13 млрд євро, що більш ніж удвічі перевищує обсяг українського експорту до Польщі», – написав Зварич.

Він висловив упевненість, що акції протесту на кордоні вигідні лише росії, яка збагачується за рахунок збільшення експорту сільськогосподарської та продовольчої продукції на європейський ринок.

«Саме росія послідовно намагається дестабілізувати світовий та європейський ринки, послабити економіку як України, так і європейських країн, а також створити антиукраїнські настрої, щоб підірвати солідарність Європи з Україною», – наголосив дипломат.

Нагадаємо, 1 березня польські фермери повністю заблокували рух вантажівок на контрольно-пропускному пункті «Медика-Шегині». Загалом польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок на шести пунктах пропуску.

Нещодавно прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що Україна з Польщею нібито ведуть переговори про тимчасове повне закриття кордону для торгівлі. Глава Мінінфраструктури Олександр Кубраков спростував цю інформацію.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: