Шмигаль озвучив суму збитків у сфері культури та туризму через війну

Читать на русском
Внаслідок російського вторгнення культура та туризм в Україні втратили щонайменше 19,6 млрд доларів.
t.me/Denys_Smyhal

Втрати в секторі культури та туризму України в результаті збройної агресії рф, за оцінкою Світового банку, склали 19,6 млрд доларів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час міжнародної конференції United for Justices – United for Heritage 29 лютого.

Музей у Нідерландах не візьме з України плату за дев'ять років зберігання «скіфського золота»Мінкульт та Музей Алларда Пірсона домовилися про повернення скіфського золота до України. Музей також погодився не стягувати з України витрати за 9 років його зберігання.

За його словами, сума 19,6 млрд доларів – це дані лише з тих територій, які сьогодні контролюються Україною, та з тих, що були деокуповані.

Шмигаль підкреслив, що на міжнародному рівні Україна потребує негайного реагування на тіньову торгівлю культурними цінностями, а також створення надійних правових рамок, збільшення заходів безпеки, взаємодію між правоохоронцями різних держав щодо викрадених агресором предметів культурної спадщини України.

Глава уряду також повідомив, що понад 20 тисяч пам'яток культури національного та місцевого значення зараз перебувають у російській окупації.

Нагадаємо, у грудні ще п'ять культурних об'єктів України отримали посилений захист від ЮНЕСКО.

У Львові вирішили відновлювати зруйнований російським ударом музей Шухевича.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: