Музей у Нідерландах не візьме з України плату за дев'ять років зберігання «скіфського золота»

Читать на русском
Мінкульт та Музей Алларда Пірсона домовилися про повернення скіфського золота до України. Музей також погодився не стягувати з України витрати за 9 років його зберігання.
Фото: mkip.gov.ua

Міністерство культури України та Музей Алларда Пірсона у Нідерландах домовилися про повернення «скіфського золота». При цьому платню за дев'ять років його зберігання з України не братимуть.

Про це повідомляє Мінкульт.

«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекціїСкіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.

Раніше ЗМІ із посиланням на Національний музей історії України повідомляли, що борг за зберігання предметів складає близько 100 тисяч євро.

Музейні предмети включають колекції Кримських республіканських установ «Центральний музей Тавриди», «Керченський історико-культурний заповідник», «Бахчисарайський історико-культурний заповідник» та Національного заповідника «Херсонес Таврійський». З 2014 року вони експонувалися на виставці «Крим – золотий острів у Чорному морі» у Нідерландах.

«Повернення артефактів особливого історичного та культурного значення – це знаковий та багатогранний процес. Він об’єднує правові, музейні, дипломатичні та логістичні аспекти. Ми з нетерпінням чекаємо повернення колекцій, одна з яких відома як «скіфське золото», додому в Україну», – повідомив в.о. міністра Ростислав Карандєєв.

Також стало відомо, що Музей Алларда Пірсона не стягуватиме з України витрати на зберігання музейних експонатів протягом 9 років.

Нагадаємо, у червні Верховний суд Нідерландів оголосив остаточне рішення у справі щодо належності «скіфського золота» – його повернуть Україні.

У жовтні у Мінкульті повідомили, що колекція вже найближчим часом повернеться до України.

Місяць тому поліція Іспанії вилучила 11 старовинних ювелірних виробів скіфського періоду, незаконно вивезених з України у 2016 році.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: