Мовний скандал із Іриною Фаріон: як розвивалися події

Читать на русском

В Україні знову спалахнув мовний скандал за участю колишньої нардепки Ірини Фаріон: в інтерв'ю Яніні Соколовій вона розкритикувала російськомовних військових і заявила, що не може назвати їх українцями. Можливо, на обуренні суспільства все б закінчилося, але Фаріон виклала в соцмережі лист на свою підтримку від проукраїнського студента з окупованого Криму. Наразі їм зацікавилися російські силовики, а в Україні закликають притягнути Фаріон до кримінальної відповідальності. Хронологія скандалу – на інфографіці «Слово і діло».

В ефірі програми «Рандеву з Яніною Соколовою», яка вийшла 6 листопада, Ірина Фаріон заявила, що Україна «програла мовну політику». Від неї прозвучала також критика на адресу українських військових, зокрема бійців «Азова», які розмовляють російською мовою.

«Я категорично цього не приймаю. У мене питання до них: що вам, хлопці, заважає, якщо ви такі сильні та дуже розумні, виконувати статтю 29 закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? …Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не розмовляють українською мовою, нехай назвуть себе «руськими». Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», – сказала вона.

Фаріон розкритикували у соцмережах, а «азовець» Максим Жорін закликав поліцію звернути увагу на висловлювання екснардепки, які розколюють українське суспільство.

Омбудсмен Дмитро Лубінець через висловлювання Фаріон звернувся до поліції, СБУ та Нацради з питань телебачення та радіомовлення. «Адже порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної, регіональної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та інших ознак — карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України», – зазначив він.

А у Львівській політехніці, де викладає Фаріон, заявили, що кожен воїн заслуговує на повагу та вдячність, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, але вони не несуть відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

При цьому в МОН підтримали вимоги студентів не співпрацювати з людьми, «які не поділяють фундаментальні цінності, такі як гідність людини та повага захисників і захисниць». У міністерстві нагадали, що університети мають через викладачів формувати особистість та світогляд студента, а також, що саме освітні заклади несуть відповідальність за якість викладацького складу.

Новий виток скандалу стався 8 листопада. У своєму Telegram-каналі Фаріон опублікувала скріншот листа від студента Максима Глєбова з окупованого Криму, який підтримав її позицію і написав, що чекає на ЗСУ в Керчі та Севастополі. При цьому особисті дані студента Фаріон не приховала, хоч у коментарях її закликали зробити це. «Не давайте порад, коли вас не просять. У мене приховано прізвище? Ви своє що заховали? Заблокувати?», – відповіла вона.

13 листопада у кримських Telegram-каналах з'явилося відео, записане в Центрі протидії екстремізму в Сімферополі, на якому затриманий студент вибачається за свої слова та висловлює каяття у «неправильних поглядах».

Після цього Лубінець знову звернувся до СБУ, щоб правоохоронці оцінили дії Фаріон. «Народний депутат ВРУ 7 скликання і мала б знати про важливість захисту персональних даних. Однак, ця людина публічно надала прізвище, ім’я, місце навчання хлопця, які дали змогу росіянам ідентифікувати цього студента. До того ж не є таємницею факт тиску окупаційної адміністрації у Криму на людей, які дотримуються проукраїнських поглядів», – наголосив він.

Представник президента у Криму Таміла Ташева, у свою чергу, обіцяла сприяти притягненню Фаріон до відповідальності за розкриття особистих даних. «Це ницість, і злочин, викладати повідомлення, від людини, яка пише тобі з тимчасово окупованої території», – заявила вона.

«Бачу, що ширять чергову провокацію проти мене, начебто через мене затримано якогось студента. Панове. Не ведіться на гебістську тактику ворога. Мене підтримують сотні людей, і я їм за це вдячна. Поза тим, я не можу знати, звідки ці люди. Але я знаю, що тільки нашою відкритою публічною боротьбою можемо перемогти ворога всередині країни. Борітеся – поборете», – відреагувала Фаріон.

Нагадаємо, «Слово і діло» також зробило добірку реакції соцмереж на скандал з Іриною Фаріон.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: