Один із топових вишів закрив програми з вивчення російської та білоруської мов

Читать на русском
В університеті Шевченка закрили програми з вивчення російської та білоруської мов, а також заборонили використовувати російські джерела інформації.
univ.kiev.ua

Київський національний університет імені Тараса Шевченка заборонив використовувати російські джерела та закрив програми з вивчення російської та білоруської мов.

Про це в інтерв'ю «Українським новинам» розповів ректор університету Володимир Бугров.

Рейтинг найкращих університетів світу: які країни домінують у топ-100Майже половина найкращих університетів світу знаходяться у США та Британії. Які країни домінують у першій сотні рейтингу – на інфографіці.

«У нас в інституті філології вивчалася російська мова та література, білоруська мова та література, фарсі (перська). Минулого року ми ці програми закрили. Але це емоційний крок», – сказав Бугров.

Він зазначив, що з ідеологічної точки зору та з точки зору деколонізації це правильно, але це потрібно було зробити ще раніше.

При цьому історичні джерела російською мовою все ж таки використовуються, а переважна більшість технічної літератури сьогодні замінена англомовними джерелами.

«Переважна більшість історичних джерел часів Гетьманщини перебуває якраз в Туреччині в турецьких архівах. Тому в нас на історичному факультеті є турецька мова для тих, хто цим цікавиться і може займатися. Щодо технічної літератури, то сьогодні переважна більшість технічної літератури англійською мовою, англомовні джерела. Тут також має бути державна програма, тому що це не дешево. Під час пандемії багато європейських та американських видавництв відкрили свої бібліотеки. Ми сьогодні для наших студентів намагаємося все це повторити. Але це досить вартісне задоволення, і з цим потрібно весь час працювати», – розповів Бугров.

Нагадаємо, на початку року у Києво-Могилянській академії заборонили спілкуватися російською мовою.

Раніше у столиці повністю виключили з навчальних програм дитсадків та шкіл російську мову.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: