Україні відомо про місця перебування 19,5 тисяч дітей, депортованих в рф – Лубінець

Читать на русском
Українців, які за допомогою волонтерів їдуть на територію країни-агресора для того, аби забрати своїх дітей, затримує і допитує ФСБ рф.
Фото: LB.ua

Україною вже верифіковано 19,5 тисяч дітей на території країни-агресора. Однак почастішали випадки, коли українців, які їдуть з метою повернення дітей, затримує і допитує ФСБ рф.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у інтерв’ю виданню LB.ua.

День захисту дітей: скільки маленьких українців постраждали від російської агресіїУ День захисту дітей – основні цифри, що свідчать про вплив повномасштабної російської агресії на українських дітей.

За його словами, наразі верифіковано 19 498 дітей, що перебувають у рф та на тимчасово окупованих територіях, близько 365 дітей вже всиновлено росіянами.

Також, омбудсмен повідомив про затримання і допити ФСБ українських громадян, що їдуть на територію росіі забрати своїх дітей.

«Це небезпечно, і тому ми закликаємо не відправляти навмання родичів за своїми дітьми на територію росії. Наприклад, у рф в одному з аеропортів затримали двох жінок: одна – мама, яка їхала за своєю дитиною, а інша – жінка, яку відправили за дитиною. Їх відправила громадська організація, а про те, що їх затримали, ми дізналися зі свого каналу комунікації у рф», - зазначив Лубінець.

Варто зазначити, шо станом на 30 червня повернути в Україну вдалося лише 373 дитини. Зниклими безвісти досі вважаються близько 400 неповнолітніх українців.

Нагадаємо, що у травні в Україну вдалося повернути ще одну дитину, яка через вторгнення опинилася в рф.

Окрім того, росіяни раніше планували розмістити дітей на літній період в таборах і базах відпочинку в анексованому Криму поруч з військовими об'єктами, сподіваючись таким чином стримати контрнаступ ЗСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: