Суровікін та інші російські генерали могли знати про плани Пригожина влаштувати заколот – NYT

Читать на русском
Генерал Сергій Суровікін, який раніше командував російськими силами в Україні, міг заздалегідь знати про плани Євгена Пригожина влаштувати заколот.
Фото: 24 канал

Генерал Сергій Суровікін, який минулого року командував російським угрупуванням військ в Україні, міг заздалегідь знати про плани Євгена Пригожина підняти повстання проти військового керівництва рф.

Про це повідомляє The New York Times із посиланням на офіційних осіб США, поінформованих розвідкою.

Хроніка одноденного заколоту Пригожина: що це булоСпроба військового перевороту відбулася у росії 24 червня. Що говорять фактчекери та аналітики про одноденний бунт Пригожина – у матеріалі Слово і діло.

За словами американських чиновників, є ознаки, що інші російські генерали підтримували спробу засновника ПВК «Вагнер» змінити керівництво міністерства оборони. Нинішні та колишні офіційні особи США вважають, що Пригожин не розпочав би повстання, якби не вірив у допомогу.

Видання зазначає, якщо Суровікін справді був причетний до подій 24 червня, це стало б останньою ознакою суперечок серед військового керівництва росії та могло б свідчити про ширший розкол між прихильниками путіна та Пригожина.

Путін, кажуть офіційні особи, тепер має вирішити, чи допомагав Суровікін Пригожину, і як на це реагувати. Якщо з'ясується, що допомагав, російський президент не матиме іншого вибору, окрім як усунути Суровікіна від командування.

На даний момент, кажуть аналітики, путін, схоже, має намір звалити заколот виключно на Пригожина.

Видання нагадує, що Пригожин працював із генералом Суровікіним у Сирії і називав його «найздібнішим командиром російської армії». Водночас вони неодноразово критикували Сергія Шойгу та Валерія Герасимова за тактику, яку використовують в Україні.

Нагадаємо, Сергій Суровікін у ніч на 24 червня записував відеозвернення, в якому закликав «вагнерівців» та Пригожина «зупинитися».

За інформацією ЗМІ, американські спецслужби ще в середині червня знали, що ватажок «вагнерівців» планує бунт.

Днями Пригожин розповів свою версію того, навіщо розпочав «похід на Москву» і чому зупинив його.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: