Скасування декларування: чи можливо призначити владу на місцях без спецперевірки

Читать на русском
Олександр Солонтайексперт з політики

Конституційний суд України позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, які необхідні для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади в органи влади. Як заявили у відомстві, без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. У коментарі «Слово і діло» експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай відзначив, що скасування електронного декларування не може бути підставою для зволікання з призначенням на виборні посади за результатами місцевих виборів.

«На мою думку, попри таке рішення, обрання та вступ на посади нового керівництва місцевих рад відбудеться у звичайному робочому режимі», — сказав Солонтай.

Експерт пояснив, що рішення КСУ скасувати електронне декларування може стати стримувальним чинником, але влада на місцях буде призначена.

На думку експерта, під час призначення на посаду треба брати до уваги передусім виборність посади, яка не може бути скасована спеціальною перевіркою.

В КСУ пояснили рішення про скасування відповідальності за недостовірне декларуванняКСУ вирішив скасувати відповідальність за недостовірне декларування через недосконалість антикорупційного законодавства.

«Обрані на прямих виборах стануть головами громад, а обрані в залі депутати —секретарями, головами та заступниками. Блокування спецперевірки може стати стримувальним фактором тільки щодо належного оформлення вступу на посаду, отримання повноважень службовця органів місцевого самоврядування, і тільки для тих осіб, які раніше були за межами системи. Але головне все ж таки інше, мова йде про виборність, і жодна спецперевірка не може зупиняти вибір людей або депутатського корпусу», — пояснив Солонтай.

Нагадаємо,вчора НАЗК закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

27 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування.

«Слово і діло» дізнавалося думку юристів, які наслідки матиме це рішення КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: