Вибори мера Івано-Франківська: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
У чинного мера міста Руслана Марцінківа найвища електоральна підтримка і поки що мало конкурентів.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Івано-Франківська.

У чинного мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа досить міцні позиції та висока електоральна підтримка.

Нагадаємо, що на місцевих виборах 2015 року в другому турі за Марцінківа проголосувало майже 38 тисяч виборців, тоді як за його конкурента Ігоря Насалика – майже 30 тисяч. При цьому в першому турі Насалик обійшов Марцінківа, набравши 27,5% виборців проти 23,34%.

Марцінків був секретарем Івано-Франківської міськради у 2010-2012 роках, потім став нардепом (VII скликання), а з 19 листопада 2015 року – мером Івано-Франківська.

Про свої наміри балотуватися в мери міста Марцінків заявив 16 липня. Він пояснив «Главкому», що йде на вибори від громадської організації «Команда Марцінківа», яка була зареєстрована в червні 2019 року і співзасновником та керівником якої став двоюрідний брат мера Роман Марцінків.

При цьому мер не вбачає якогось конфлікту в тому, що він залишається членом ВО «Свобода».

«Я залишаюся членом ВО «Свобода». «Свобода» і «Команда Марцінківа» йдуть на вибори спільно. Ми перемогли на виборах до парламенту. Наша представниця Оксана Савчук сьогодні є народною депутаткою. «Команда Марцінківа» існує на рівні Івано-Франківська. На всеукраїнському рівні ми – єдина «Свобода». Схожа історія в мера Тернополя Сергія Надала», – пояснив Марцінків.

Соцопитування вказують на те, що Мацінків наразі є фаворитом передвиборчих перегонів. За даними соціологічної групи «Рейтинг», яка опублікувала свої дослідження 17 серпня, 90% опитаних містян позитивно оцінюють діяльність мера Івано-Франківська, лише 5% – негативно. На виборах мера чинного главу міськради готові підтримати 88% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах.

Також серед потенційних кандидатів називають нардепа VIІ та VIII скликань Олександра Шевченка, який балотувався в мери міста у 2015 році, але не пройшов у другій тур. Шевченка готові підтримати 4,8% опитаних жителів Івано-Франківська.

До соцопитування також включили «айдарівця» Петра Шкутяка (1,4% підтримки) та Андрія Корнієнка від «Народного контролю» (1,1%). Рейтинг інших можливих кандидатів – нижче 1%.

Соцопитування вказують, що в другому турі перемагає Руслан Марцінків.

Щодо рейтингу політичних сил на виборах до міської ради, то однозначним лідером є ВО «Свобода», за яку готові проголосувати понад 51% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Європейська солідарність» підтримують – 12,2%, партію «Слуга народу» – 7,6%, партію «Батьківщина» – 7,1%, партію «Голос» – 4,9%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 3%. При цьому серед тих, хто не визначився за кого голосувати, 19-20% опитаних.

Водночас відома акторка театру й кіно, громадська діячка Ірма Вітовська-Ванца звернулася через соцмережі до франківців та заявила, що не планує брати участі у виборах на посаду міського голови Івано-Франківська.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про основних кандидатів на пост мера Києва, Львова, Дніпра, Харкова, Одеси, Вінниці.

Також ми проаналізували, як свої обіцянки виконують Віталій Кличко, Андрій Садовий, Геннадій Кернес, Борис Філатов, Геннадій Труханов, Сергій Моргунов.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: