Борги перед «Нафтогазом»: чи під загрозою опалювальний сезон

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт

В Україні 109 підприємств-тепловиків заборгували «Нафтогазу» і поставили під загрозу початок опалювального сезону. Як повідомляє пресслужба НАК «Нафтогаз», ці підприємства не виконали вимоги законодавства щодо мінімального рівня розрахунків для отримання газу в рамках ПСО. Експерт з питань енергетики Сергій Дяченко в коментарі «Слово і діло» наголосив, що ризиків для населення немає за умови продовження механізмів спецзобов’язань.

«Щорічно «Нафтогаз» виступає з такою заявою, що опалювальний сезон під загрозою через борги. Тобто ситуація повториться: опалювальний сезон не зірветься. Хіба що деінде початок опалювального сезону може затягнутися», – сказав Дяченко.

Енергетик зауважив, що «Нафтогаз» буде використовувати раніше напрацьовані механізми щодо окремих регіонів, де найбільші борги. Відповідно, у цих містах опалювальний сезон може розпочатися із затримкою.

«Нафтогаз» перерахував майже 40 мільярдів дивідендів до держбюджетуНАК Нафтогаз України в червні здійснив другий дивідендний платіж за підсумками 2019 року, перерахувавши до державного бюджету 39,625 мільярда гривень.

«Опалювальний сезон в цілому не під загрозою, у нас величезні запаси газу ще з минулого року залишилися. Думаю, що завдяки цьому фінансовий стан «Нафтогазу» непоганий і реальної загрози не існує, але є борги, з якими компанія боротиметься й почне походи до боржників», – уточнив Сергій Дяченко.

Він звернув увагу на те, що проблеми можуть виникнути в регіонах, які обслуговують підприємства-тепловики, що заборгували.

На думку Дяченка, цьогорічні борги також обумовлені кризою, що виникла через коронавірус.

«Є проблеми і з тим, що внаслідок коронавірусу погіршилася платіжна дисципліна і є декілька проблемних міст. Що може нашкодити серйозно, то це відхід від механізму спецзобов’язань. Зараз для цього невдала ситуація», – підсумував експерт.

У «Нафтогазі» назвали підприємства, які мають заборгованість за договорами про реструктуризацію заборгованості.

Усього 109 боржників при загальній кількості тепловиробників в Україні (в момент завершення минулого опалювального сезону) в 1316 підприємств.

Раніше «Нафтогаз» перерахував майже 40 мільярдів дивідендів до держбюджету.

Також нагадаємо, «Нафтогаз» знизив ціну газу для населення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: