Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти

Читать на русском

До президентських виборів в Україні залишилося чотири місяці, «Слово і Діло» наразі нарахувало 26 потенційних кандидатів. Деякі з них поки офіційно не повідомляли про намір балотуватися, хоча фігурують у багатьох соціологічних опитуваннях і розповідають, як потрібно змінювати Україну. Є й досвідчені політики, які вже обіймали державні посади. А половина можливих кандидатів і зараз перебувають при владі, але прагнуть потрапити на найвищу посаду в країні. Сьогодні ми розбираємось, як вони виконують свої обіцянки на поточній посаді, та що з обіцяного вони виконати не змогли.

У цьому списку найвідповідальніший – позафракційний народний депутат Дмитро Добродомов, який виконав 63% своїх обіцянок. З цікавого, що не виконав нардеп, – обіцянку ініціювати законодавчі норми щодо подолання корупційної складової на «Укрзалізниці». Обіцянку він давав у лютому минулого року, в жовтні повідомив, що зміни ще напрацьовуються, але не надав їх і до квітня.

Крім того, в червні 2015 року Добродомов обіцяв блокувати парламентську трибуну, поки на голосування не винесуть законопроект про тимчасові слідчі комісії. Відповідний законопроект досі чекає на розгляд у сесійній залі, але трибуну депутат не блокує.

Чинний президент Петро Порошенко виконав 43% обіцянок. Балотуючись на цю посаду, Порошенко обіцяв після його обрання перекрити всі офшори. Виконати цю обіцянку йому не вдалося: в травні 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів оприлюднив базу даних «панамського архіву», в якій міститься інформація про офшорні компанії. У документах фігурує як сам президент, так і його близькі бізнес-партнери. При цьому Верховна Рада відмовилася створити тимчасову слідчу комісію з цього приводу. Також Україна увійшла до топ-15 країн, що розвиваються, «уражених недугою» відтоку капіталу в офшори та податкові гавані.

Також президент не виконав обіцянку підписати новий міжнародний договір замість Будапештського меморандуму. «Я використовую весь свій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання нового міжнародного договору, який прийшов би на зміну Будапештським меморандумом. Такий договір має дати прямі й надійні гарантії миру та безпеки аж до військової підтримки в разі загрози територіальній цілісності», – запевнив Порошенко в червні 2014 року. Але більше ніж за чотири роки перебування на посаді новий договір так і не був підписаний.

Нардепи Віталій Купрій та Юрій Дерев'янко виконали 40% і 38% своїх обіцянок відповідно. З 32% своїх запевнень впорався лідер Радикальної партії Олег Ляшко. На початку минулого року депутат пообіцяв ніколи не порушувати закон, інакше його політичні опоненти «намагатимуться вкусити, як комарики». Уже в листопаді «радикал» своє слово порушив, коли був помічений у кнопкодавстві (а це порушення статті 84 Конституції України).

Також Ляшко двічі за листопад провалив обіцянки про те, що фракція не голосуватиме в парламенті, поки не буде встановлений мораторій ціни на газ.

32% обіцянок виконав також Юрій Бойко, якого нещодавно виключили з фракції «Опозиційного блоку». Його колишній колега з фракції Олександр Вілкул реалізував 29% запевнень, як і Ольга Богомолець. Богомолець нещодавно провалила обіцянку зареєструвати законопроект про запровадження штрафів за наклеп у соціальних мережах. За сім місяців ініціатива від неї в Раді не з'явилася. Такий законопроект зареєстрували депутати від «Блоку Петра Порошенка» Микола Паламарчук, Артур Палатний та Олег Велікін – Богомолець не подавала навіть альтернативний законопроект.

Сергію Капліну вдалося виконати 26% своїх обіцянок. У березні 2015 року народний депутат заявив про намір організувати «медіамайдан» для захисту свободи слова. «Ми будемо зберігати ваше право чути правду, а значить, вимагати від влади боротися проти корупції, проти свавілля, за люстрацію, за порядок, інакше ми втратимо Україну», – підкреслив Каплін. Але майже за рік «медіамайдан» він так і не зібрав.

Євгеній Мураєв впорався з 21% обіцянок. У листопаді 2016 року за підтримки партії «За життя» була організована акція протесту проти тодішньої голови Національного банку Валерії Гонтаревої. Депутат запевняв, що акція закінчиться лише з відставкою Гонтаревої або після ухвалення законопроектів, які дозволять повернути гроші вкладників збанкрутілих банків. Станом на січень минулого року Гонтарева все ще обіймала свою посаду, а мітингувальники вже розійшлися. Тож Мураєв обіцянку провалив.

Трохи відстають від нього лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко та депутат Олександр Шевченко, в яких по 19% виконаних обіцянок. У Шевченка лише одна провалена обіцянка (з передвиборчої програми) – сприяти підвищенню зарплати для працівників держапарату. У 2015 році Рада ухвалила законопроект «Про державну службу», який передбачає нові підходи до оплати праці держслужбовців шляхом збільшення посадового окладу. Але нардеп був відсутній на голосуванні.

Аутсайдер цього рейтингу мер Андрій Садовий, який за час поточної каденції виконав лише 14% обіцянок. Зокрема, чиновник не зміг до кінця минулого року перевести міську раду на електромобілі. Міськрада станом на вересень 2017 року електромобілями не користувався, але в межах проекту «Чиста енергія – чисте місто» планувалася закупівля трьох таких транспортних засобів.

Нагадаємо, кого українці бачать майбутнім президентом, можна подивитися на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: