Чому в Україні бракує вакцин: у Раді назвали причину

Читать на русском
Україна перерахувала ЮНІСЕФ майже 24 мільйони доларів на закупівлю вакцин для дітей, а також ліків проти гепатиту, ВІЛ та туберкульозу. Але самі ліки не були закуплені.

Україна перерахувала ЮНІСЕФ майже 24 мільйони доларів на закупівлю вакцин для дітей, а також ліків проти гепатиту, ВІЛ та туберкульозу. Але, через дії Міністерства охорони здоров’я, ці ліки, кошти за які вже було сплачено, так і не надійшли в Україну.

Про це «Слову і Ділу» розповіла народний депутат, фракції «Батьківщина» Олександра Кужель.

«Щойно ми з колегами повернулися з Копенгагену, де були на запрошення ЮНІСЕФ – перевіряли закупівлю ліків Україною. Це просто жах. У той час, коли в країні не вистачає вакцин, на рахунках лише ЮНІСЕФ перебуває майже 24 мільйони доларів, сплачених Україною. Це залишок з 2015 року, у розмірі 1,8 млн доларів, а також 11 млн доларів не використаних у 2016 році та 11 млн доларів – в нинішньому. Крім того, не використані майже 7 млрд грн., які були призначені на закупівлю вакцин для дітей, ліків проти гепатиту, і ВІЛ і туберкульозу», – зазначила Кужель.

При цьому депутат підкреслила, що кошти були спрямовані у якості передоплати, а те, що ліки не були на них закуплені, є провиною МОЗ.

Яких штамів грипу українцям остерігатися в цьому сезоні?«Слово і Діло» розібралося, якими новими штамами грипу українці хворітитимуть в епідсезоні 2017/2018.

«Насправді, наскільки ми з’ясували, МОЗ не зробили замовлення згідно з процедурою. У них (ЮНІСЕФ) в липні закінчуються формування замовлень вакцин. Це ж потрібно знати. Вакцини не лежать та не чекають замовників», – зазначила нардеп.

Кужель також повідомила, що тепер ліки на ці кошти можуть надійти, у кращому випадку, вже в грудні наступного року.

«Якщо ти купуєш в ЮНІСЕФ, то маєш за їх правилами та процедурами оформляти замовлення. Тепер вони знову до липня формують замовлення і лише в грудні 2018 року почнуть поставки», – сказала політик.

За словами Кужель, у складі української делегації, що перевіряла поставки ліків, окрім депутатів, були також представники НАБУ.

Нагадаємо, МОЗ хоче розширити перелік обов'язкових щеплень.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: