Вакцинація на словах і на ділі: як політики піклуються про здоров’я українців

Читать на русском
Україна впустила момент, коли за допомогою вакцинації населення можна було убезпечити від низки важких інфекційних хвороб, тож боротися з проблемою тепер, схоже, доведеться прямо на ходу. Як до цього приклали руку політики й можновладці – досліджувало Слово і Діло.
Фото з відкритих джерел

У 2017 році жителям України загрожує епідемія кору. Про це попередили в четвер у Всесвітній організації охорони здоров’я. Ситуація наразі катастрофічна: рівень щеплення населення від настрашніших інфекційних хвороб у нашій країні один із найнижчих у світі – всього 50%! Лікарі б’ють на сполох: через масові відмови батьків вакцинувати дітей, ті не лише ризикують захворіти на недуги, що можуть спричинити суттєві дисфункції організму чи смерть, але й ставатимуть переносниками інфекцій.

Якщо говорити конкретно про кір, то це хвороба, спалахи якої трапляються раз на 5-6 років, і наступного року якраз існуватиме підвищена небезпека «підхопити» цю інфекцію. У 2012 році на неї захворіли 12 тисяч людей. У 2017-му напоготові потрібно бути українцям старше 30 років. МОЗ уже замовив близько мільйона вакцин від кору, свинки та краснухи для дітей, але проблема в тому, що вакцинування від цих та інших небезпечних хвороб потягом багатьох років в Україні відбувалася вибірково, а для того, щоб гарантувати захист від епідемій, необхідна 90-відсоткова вакцинація населення.

У зв’язку з цим «Слово і Діло» вирішило вкотре нагадати, хто з українських політиків обіцяв вакцинувати населення, і як вони дотримали свого слова.

Наприклад, колишній міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, якого взагалі звинувачують у зриві вакцинації через неспроможність МОЗу закупити відповідні препарати, свого часу обіцяв, що в Україну не будуть надходити російські вакцини. Однак дотримати свого слова не зміг: як з’ясували журналісти, вакцини російського виробництва спокійно продаються в аптеках, хоча закупівля їх у лікарні державним коштом таки не проводилася.

Виникали питання до процесу вакцинації в Україні й до Квіташвілі. Приміром, саме незадовільне проведення щеплення вважається однією з причин звільнення попереднього керівника МОЗу Олега Мусія. «Слово і Діло» навіть зафіксувало відповідну обіцянку народного депутата Марії Іонової від 12 серпня 2014 року.

Не повторювати помилки попередників намагається нинішня очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона вже виконала 2 відповідні обіцянки. На початку роботи на посаді в. о. міністра Супрун провела ревізію і, як і обіцяла, в перші дні серпня прозвітувала про наявність вакцин. А вже 31 серпня вона заявила, що потреба у вакцинах проти поліомієліту для країни до кінця вересня буде покрита на 100%. Станом на 26 вересня вже стало відомо, що Україна отримала від ЮНІСЕФ 2,755 млн бівалентних вакцин, які мають повністю забезпечити потреби МОЗу.

Андрій РайковичМіський голова Кропивницького
Райкович пообіцяв забезпечити дітей до 7 років безкоштовною вакцинацією від небезпечних хворобСказано 6 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Вакцинувати дітей від небезпечних хвороб час від часу обіцяють і регіональні керівники, хоча це й не зовсім їхня компетенція. Наприклад, так минулоріч вчинив мер Кропивницького Андрій Райкович, пообіцявши, що всі місцеві діти до 7 років будуть забезпечені безкоштовними вакцинами від небезпечних хвороб. Ця обіцянка поки має статус «у процесі виконання».

Натомість народний депутат Ольга Богомолець свою обіцянку внести зміни до Держбюджету на 2016 рік із метою передбачення в ньому витрат на щеплення від ГРВІ медпрацівників та представників груп ризику так і не виконала.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: