Фінансування громад: як виконують обіцянки мажоритарники Дніпропетровської області?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» розібралися, як мажоритарники Дніпропетровської області виконували свої обіцянки щодо фінансування територіальних громад. З'ясувалося, що з моменту приходу до Верховної Ради вони виконали менш ніж третину обіцянок з цієї теми.

Сумарно мажоритарники Дніпропетровщини з 2014 року роздали 10 обіцянок щодо виділення коштів територіальним громадам, а виконали лише 3 з них.

Лідером за проваленими обіцянками став представник «Опозиційного блоку» Андрій Гальченко, в якого в передвиборчій програмі їх було відразу дві, й обидві залишилися невиконаними. Так, він обіцяв подбати, щоб 70% зібраних податків і зборів залишалися в місцевому бюджеті, проте так і не взяв участі в голосуванні за законами про фінансову децентралізацію, за що ця обіцянка отримала статус «не виконана». Крім того, Гальченко в тій же програмі обіцяв забезпечити, щоб 70% зібраного екологічного податку йшло до місцевих бюджетів, проте так і не з'явився на голосуванні з цього питання й відповідний закон з 80% відрахуванням податку до місцевих бюджетів ухвалили без нього, а нардеп отримав ще одну невиконану обіцянку.

Також свою передвиборчу обіцянку допомогти сільрадам отримати більше повноважень і отримати реальні бюджети провалив член фракції «Блоку Петра Порошенка» Вадим Нестеренко, який не став голосувати за закони щодо фінансової децентралізації та податкової реформи.

Щодо виконаних обіцянок за темою, то їх у мажоритарників області також три. Так, інший представник БПП Максим Курячий впорався зі своєю обіцянкою надати право розпоряджатися місцевим бюджетом органам самоорганізації населення – на голосуваннях за податкову реформу та фінансову децентралізацію депутат підтримав обидва законопроекти.

Ремонт доріг: як виконують обіцянки мажоритарники Рівненської областіПродовжуємо досліджувати відповідальність народних депутатів-мажоритарників. Сьогоднішня тема – ремонт доріг у Рівненській області.

Також передвиборчу обіцянку щодо передачі повноважень і коштів на місця наші аналітики зафіксували за депутатом БПП Іваном Куліченком, який згодом підтримав на голосуванні податкову реформу й фінансову децентралізацію, розширивши фінансові права громад.

Аналогічну програмну обіцянку збільшити фінансові права громад виконав і позафракційний Валентин Дідич, який також підтримував на голосуваннях відповідні законопроекти.

Решта обіцянок депутатів одномандантних виборчих округів поки не отримали певного статусу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: