Необхідний мінімум: депутати спрогнозували долю Виборчого кодексу

Читать на русском
У Народному фронті оцінили шанси проекту нового Виборчого кодексу пройти в другому читанні.
фото: RFE\RL

У фракції «Народного фронту» заявляють, що затверджений 7 листопада в першому читанні проект Виборчого кодексу України (№3112-1) має невисоку підтримку в залі, а тому навряд чи має високі шанси на остаточне ухвалення в другому читанні.

Таку думку висловив «Слову і Ділу» народний депутат Микола Княжицький (НФ). За його словами, фракція «Народного фронту» послідовно виступає за відкриті виборчі списки.

«Крім того, цей законопроект поданий нашим колегою Андрієм Парубієм. Очевидно, ми не могли не підтримати проект Парубія», – зазначив Княжицький.

Варто відзначити, що за ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували 56 «фронтовиків» із 69 присутніх у залі, а сам Парубій пройшов до парламенту саме за списками «Народного фронту».

Виборча реформа: хто дав вирішальні голоси?Ми вирішили наочно показати, як парламентські фракції та групи голосували за проект нового Виборчого кодексу.

«Але я не думаю, що шанси на затвердження проекту в другому читанні та в цілому високі. Сьогодні за проект проголосували лише 226 людей – це необхідний мінімум. Тобто проект має невисоку підтримку в залі. Є частина депутатів-мажоритарників, які виступають за збереження старої системи. Вони звикли до неї. У БПП багато мажоритарників, тому, думаю, у фракції багато хто не підтримали проект. У другому читанні буде складно», –додав Княжицький.

Нагадаємо, 7 листопада Верховна Рада затвердила в першому читанні проект Виборчого кодексу, який був поданий в парламент спікером Андрієм Парубієм. Проект передбачає, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за відкритими партійними списками.

Загальнодержавний список кандидатів від партії формує з'їзд або конференція партії. Потім цей список розбивається на 27 регіональних списків – за кількістю регіональних округів у країні. Таким чином, у кожному окрузі партія матиме окремий список кандидатів. Виборці отримають право проголосувати, як за регіональний список партії, так і за конкретного кандидата в цьому списку. Той кандидат, який отримає більше голосів виборців, має більше шансів пройти до парламенту за списком партії, якщо вона подолає виборчий бар'єр.

Кодекс також регулює процедуру проведення виборів президента України та місцевих виборів.

На думку Княжицького, цей законопроект є прогресивним і вигідним як для політиків, так і для виборців.

«Люди бачитимуть, за кого голосують, матимуть можливість підтримувати як партію, так і конкретного політика. А для політиків, які є публічними, які працюють із виборцем, ця система вигідна», – пояснив депутат.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: