Мовний конфлікт: у Порошенка розповіли, що відбувається на Закарпатті

Читать на русском
У Блоці Петра Порошенка розповіли про реакцію угорської громади Закарпаття на новий освітній закон.

На Закарпатті є певне невдоволення угорської громади вже чинним законом «Про освіту», але це невдоволення пов'язане перш за все з браком інформації про суть закону.

Про це «Слову і Ділу» розповів народний депутат Роберт Горват (Блок Петра Порошенка).

«Дійсно, є невдоволення угорської меншини законом про освіту. Вони вважають, що закон порушує їхні права. Хоча така думка викликана здебільшого недостатньою поінформованістю. Наприклад, про те, що закон передбачає виклад декількох дисциплін державною мовою й будь-якою з офіційних мов Євросоюзу. Не всі про це знають. Але, звичайно, жодного протистояння, як про це пишуть російські ЗМІ, на Закарпатті немає», – запевнив народний депутат.

За його словами, «на Закарпатті, де проживають багато народів, уміють домовлятися».

«Так, у нас в облраді дуже багато представників угорської партії, які порушують це питання. Є опозиційні депутати. І в цьому плані ситуація складна. Але не якась надзвичайна. В нас усе завжди домовляються. І, думаю, в короткі терміни ми розставимо всі крапки над «і». Всі питання ми вирішимо локально. Якщо знадобиться, то на рівні держави, Верховної Ради, президента. Головне, що потрібно розуміти в Києві, – на Закарпатті живуть патріоти України. А на те, що поширює з цього приводу Росія, можна не звертати уваги. Ми розуміємо їхні цілі й завдання – зіштовхнути громадян України один з одним. І якщо ми їм не покажемо «фігу», вони вже завтра будуть тут», – сказав Горват.

За словами депутата, тема автономії Закарпаття – це політичні спекуляції.

«Угорська громада на Закарпатті становить 152 тисячі осіб. Загалом на Закарпатті живуть 1 мільйон 200 тисяч громадян. Як можуть 10% угорців відірвати Закарпаття від України? Яка автономія? Все це політичні спекуляції», – сказав Горват.

Нагадаємо, 20 жовтня голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський розповів, що відмовився підписуватися під протестом Угорщини проти українського закону про освіту.

18 жовтня міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що в заявах Угорщини з приводу мовної статті закону про освіту є багато неправдивої інформації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: