Центр протидії корупції знайшов у Жеваго приховані статки та пенсію у швейцарських франках

Читать на русском
Депутат приховав 480 тисяч доларів заробітної платні від британської компанії Ferrexpo PLC та майже 7 тисяч швейцарських франків пенсії.

В електронних деклараціях за 2015 та 2016 роки позафракційний депутат Костянтин Жеваго не вказав заробітну платню від британської компанії Ferrexpo PLC та пенсію в швейцарських франках.

Про це повідомляється на сайті Центру протидії корупції, передає «Слово і Діло».

Зокрема, депутат приховав 480 тисяч доларів заробітної платні від британської компанії Ferrexpo PLC та майже 7 тисяч швейцарських франків пенсії.

Окрім того, депутат не вказав у деклараціях, що є кінцевим бенефіціарним власником компанії Ferrexpo PLC, зареєстрованої в Британії, і що з 2007 року працює там на посаді виконавчого директора. Зазначено лише, що він «опосередковано» володіє акціями Ferrexpo PLC – через сінгапурський трастовий фонд Minco Trust.

Розділи про бенефіціарну власність та сумісництво в обох деклараціях Жеваго не містять жодного запису. Відсутня інформація про дохід від такого сумісництва.

Водночас в обох деклараціях Жеваго вказав дохід від іншої компанії зі схожою назвою – Ferrexpo AG. Це швейцарська фірма, де, згідно з публічними даними бізнес-реєстру кантону Цуг Швейцарії, Костянтин Жеваго є підписантом.

Центр протидії корупції звернувся за витягом про компанію Ferrexpo PLC до офіційного британського бізнес-реєсру Companies House: у звіті компанії Ferrexpo PLC за 2016 рік зазначається, що її мажоритарним акціонером є компанія з Люксембургу Fevamotinico S.a.r.l. Одноосібним власником люксембурзької фірми є компанія The Minco Trust. Саме через цей траст, згідно з електронними деклараціями за 2015 та 2016 роки, нардеп Жеваго володіє британською Ferrexpo PLC.

Зі звіту британської компанії можна дізнатися, що Жеваго перебуває на посаді виконавчого директора Ferrexpo PLC, де за 2015 рік отримав загальний дохід у розмірі 243 964 доларів США, з яких заробітна плата – 240 тисяч доларів США, пенсія – 3 816 швейцарських франків. За 2016 рік Костянтин Жеваго отримав від Ferrexpo PLC 243 157 доларів США: 240 тисяч доларів США зарплати та 3 110 швейцарських франків пенсії.

Інформацію про сумісництво депутата можна також знайти й на офіційному сайті компанії Ferrexpo PLC, але не в електронній декларації. Також зі звіту стає відомо, що незадекларована британська Ferrexpo PLC володіє 100% швейцарської Ferrexpo AG, доходи від якої зазначені в обох деклараціях депутата.

Водночас зарплата виконавчого директора, пенсія, посада за сумісництвом у Ferrexpo PLC та сама британська фірма не були задекларовані депутатом ані в 2015-му, ані в 2016 роках, що є порушенням українського законодавства.

Раніше працівники Національного агентства з питань запобігання корупції не виявили порушень у електронних деклараціях президента України Петра Порошенка за 2015 і 2016 роки.

Також зазначимо, згідно з декларацією, прокурор військовий прокуратур Сумського гарнізону отримав у подарунок 570 тисяч гривень, за які придбав новий автомобіль Toyota Camry 2017 року випуску.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: