Брати Балоги, попри обіцянки, не підтримали курс України на членство в НАТО

Читать на русском
Віктор та Іван Балоги пообіцяли здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТО. Водночас Павло Балога дав конкретнішу обіцянку: домогтися невідкладного подання заявки на членство України в НАТО.

Троє братів Балогів — Віктор, Іван та Павло — так і не доклали обіцяних зусиль для того, щоб Україна могла долучитися до НАТО.

У вересні 2014 року «Слово і Діло» зафіксувало обіцянки усіх трьох позафракційних народних обранців, які вони декларували виборцям у своїх передвиборчих програмах.

Віктор БалогаНародний депутат України
Балога пообіцяв здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТОСказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Зокрема, Віктор та Іван Балоги пообіцяли здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТО. Водночас Павло Балога дав конкретнішу обіцянку: домогтися невідкладного подання заявки на членство України в НАТО. За його словами, це дало б можливість негайного переведення української армії на натівські стандарти підготовки та озброєння особового складу.

4 лютого 2016 року Верховна Рада України ухвалила проект закону «Про ратифікацію Угоди між урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні» №0082. На думку Головного науково-експертного управління ВР, таке представництво має сприяти посиленню і розширенню участі України у всіх заходах співпраці з НАТО, наданню дорадчої допомоги державним органам України, взаємодії з відповідними органами НАТО у контексті забезпечення відповідних заходів по лінії Україна-НАТО, програмам співпраці тощо. Проте лише один з братів — Іван Балога — підтримав ухвалення законопроекту.

У березні 2017 року Балоги не голосували за ухвалений Радою проект постанови «про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо безпекових гарантій» №6111.

Сьогодні, 8 червня, парламен проголосував за проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)» №6470. Під час голосування Віктор та Павло Балоги утрималися, в той час як третій з братів був відсутній у сесійній залі. Зазначимо, що відповідно до електронної реєстрації, на пленарному засіданні ВРУ нардеп Іван Балога був присутній.

Коментуючи нинішнє голосування, Віктор Балога зазначив у своєму Фейсбуці, що залишається «одним із найбільших прихильників євроатлантичної інтеграції в українській політиці».

«Також я завжди був і залишаюся реалістом, тому бачу, що в НАТО нас не чекають ні сьогодні, ні завтра. І питання не лише в тому, що ми не відповідаємо формальним критеріям членства, а в тому, що наша влада веде нас у Альянс лише на словах. Бо ніхто не хоче боротися з корупцією, будувати прозору систему влади. Вони хочуть жити в пострадянському бардаку і кричати з трибуни парламенту, що наша мета вступ до НАТО. Тому, я за цей популізм сьогодні не голосував. Хочу, щоб ми наближалися до Альянсу реальними справами, а не цим тупим пафосом з телевізора», - написав нардеп.

Нагадаємо, у квітні екс-губернатор Закарпаття, колишній глава МНС, народний депутат Віктор Балога заявив, що Президент Петро Порошенко пропонував йому посаду міністра оборони.

Також раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як виконуються обіцянки у сім’ї Балог.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: