Родинна відповідальність: як виконують обіцянки у сім’ї Балог?

Читать на русском
У Всесвітній день сім’ї Слово і Діло вирішило показати, як виконують свої обіцянки в одній із найвідоміших політичних родин, представленій у владі чи не найбільш численно – в родині Балог.

Сім’я в політиці – поняття сакральне. Особливо, коли йдеться про реальну владу й великий вплив. Політичні клани в Україні – далеко не рідкість. Важко знайти хоч одного високопоставленого політика чи впливового законотворця, в якого не було б бодай одного родича (брата, зятя, кума) на високій державній посаді.

Найбільш показовим у цьому сенсі є приклад родини Балог, яка лише у Верховній Раді представлена чотирма представниками цього сімейства: рідними братами Віктором, Іваном та Павлом і двоюрідним – Василем Петьовкою. Наймолодший представник цього «клану» – Андрій Балога – до рівня депутата поки не «доріс», проте в свої 27 уже очолює найбільший районний центр Закарпаття – місто Мукачево. У Всесвітній день сім’ї «Слово і Діло» вирішило показати, як дотримуються своїх обіцянок політики із сім’ї Балог.

Віктор Балога

Віктор БалогаНародний депутат України
Балога пообіцяв збільшити заробітну плату рятувальників МНС з 1500 до 2000 грнСказано 28 грудня 2010 р.Статус обіцянки: Виконано

Найвідоміший її представник, народний депутат і голова партії «Єдиний центр» Віктор Балога, має в своєму досьє 46 обіцянок, лише 14 з яких (тобто 30%) виконані. Оскільки за сою політичну кар’єру старший із братів Балог встиг змінити не одну високу посаду, то і його обіцянки датуються як періодами його роботи головою Закарпатської ОДА, голови АП, міністра з питань надзвичайних ситуацій, так і його нинішньою депутатською каденцією. За весь цей час найважливіші виконані обіцянки, які Віктор Балога може точно записати до свого активу, це підвищення заробітної плати рятувальників МНС, виділення 740 млн євро на завершення будівництва «чорнобильських» проектів та відмова від співпраці з «БПП» на місцевих виборах у 2015 році (що, втім, було неважко виконати, оскільки позиції «Єдиного центру» на Закарпатті й без того є практично непохитними).

Щодо перших двох обіцянок, то підвищення зарплати рятувальникам МНС на 500 грн відбулося в 2011 році, а вже в 2012-му уряду за допомогою ЄБРР вдалося зібрати обіцяні Балогою 740 млн на добудову «чорнобильських проектів».

Невиконаних обіцянок у Балоги-старшого відчутно більше – 24, тобто 52%. Він, зокрема, не спромігся до осені 2011 року ухвалити загальнодержавну програму боротьби з підтопленнями, не здійснював достатньої законодавчої роботи для у сфері захисту довкілля та переробки відходів і не ініціював у Верховній Раді жодного законопроекту щодо державної допомоги родинам загиблих учасників АТО. Більше того, коли парламент ухвалював законопроект «про внесення змін до деяких законів України (щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей)» №2406, Віктор Балога взагалі був відсутній у Верховній Раді.

Павло та Іван Балоги

Перейдемо до братів Віктора Балоги – Павла та Івана. Обидва брати наразі мають мандат народного депутата. Молодший брат Павло є членом комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики, а старший – Іван – член комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. На початку 2000-х Павло Балога працював в органах прокуратури. Спочатку він обіймав посаду помічника прокурора, а вже за рік-два став прокурором у місті Мукачево, яке зараз очолює син Віктора Балоги – Андрій. Потім Павло Балога пішов працювати в деякі підприємства Закарпатської області, такі як: ТОВ ТД «Октан» і ТОВ «Барва». У 2010 році став депутатом Мукачівської районної ради, а у 2012-му – вперше отримав мандат народного депутата.

Так, відповідно до нашого рейтингу, Павло Балога є дуже безвідповідальним – із 17 обіцянок не має жодної виконаної. Вже 9 обіцянок він провалив, а ще 8 – перебувають у процесі виконання. Беручи до уваги вищезазначене, можна вважати, що й ці 8 обіцянок згодом стануть невиконаними. До топ-3 провалених обіцянок можна віднести такі: добитися, щоб у першу чергу в зону антитерористичної операції йшли служити працівники МВС, СБУ та прокуратури, запровадити європейські стандарти в бізнесі, реформуванні медицини та освіти, роботі судової та правоохоронної систем, провести повну децентралізацію влади, в результаті чого місцеве самоврядування отримало б реальні повноваження та фінансові ресурси.

На відміну від молодшого брата, Іван Балога не працював у правохоронних органах. З 1991 по 1994 роки він був товарознавцем-брокером у Мукачівській райспоживспілці. З 1994 року пішов працювати до приватного сектору, де очолював такі ТОВ як: «Рей-Промінь», «Октан-М», «Барви Закарпаття» «Торговий дім Октан» та у корпорації «Західна нафтова група – Карпати». У 1998 році був депутатом Мукачівської районної ради, а у 2002 – Закарпатської облради ІV і V скликань. З 2003 по 2006 Іван Балога був головою правління ТОВ «Барва», де працював і молодший брат Павло. У 2006 році обійняв посаду першого заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, а у 2010 очолив Закарпатську обласну раду. Наразі Іван Балога депутатом ВР і виконує передвиборчі зобов’язання набагато краще, ніж його молодший брат. Так, «Слово і Діло» зафіксувало 17 обіцянок, які дав Іван Балога, з яких 6 він виконав (щоправда, ще за часів головування в Закарпатській обласній раді), ще 9 – перебувають у процесі виконання й лише дві – провалені.

До топ-3 виконаних обіцянок Івана Балоги ми віднесли: скорочення штату Закарпатської обласної ради, капітальний ремонт в амбулаторії села Липовець, відкриття у вересні 2011 року словацької школи в Ужгороді. Невиконаних обіцянок у Івана Балоги «Слово і Діло» зареєструвало лише дві: про відновлення Музею лісу на Закарпатті та про завершення у 2013 році будівництва дитячого садочка в с. Велика Копаня.

Василь Петьовка та Андрій Балога

Василь Петьовка – ще один представник сім'ї Балог у Верховній Раді. Він - двоюрідний брат Віктора, Івана і Павла Балог.

Його політична кар'єра почалась у 2003 році, в Мукачеві, де Петьовка був міським головою, а також депутатом Закарпатської облради. В 2007 році він уперше став нардепом (входив до фракції «НУ-НС»). У 2012 році Петьовка став народним депутатом VII скликання від «Єдиного центру», до президії котрого увійшов ще в 2008 році. На виборах до парламенту VIII скликання Петьовка знову переміг від «Єдиного центру» в одному з мажоритарних округів Закарпатській області. У грудні Петьовка вступив до депутатської групи «Воля народу», за що був позбавлений членства в «Єдиному центрі».

Наразі в активі Петьовки, за даними «Слова і Діла», 13 зафіксованих обіцянок. З них він провалив 5. Так, балотуючись до ВР VII скликання, він у своїй програмі пообіцяв на законодавчому рівні заборонити закриття лікарень, ФАПів, шкіл, дитсадків, бібліотек, будинків культури. Однак за всю каденцію жодної подібної законодавчої ініціативи так і не подав.

Також Петьовка провалив аж 3 обіцянки дощо перегляду норм Податкового кодексу. В тому ж 2012 році він пообіцяв покращити податкові умови для ведення бізнесу, спростити перевірки та дозвільні процедури, а також зменшити кількість податків до п’яти основних. Проте все сьоме скликання Ради Петьовка не подав жодної відповідної ініціативи.

Ще один провал Петьовки – обіцянка реформувати МВС, яку він дав у своїй програмі вже на виборах у 2014 році. Закон «Про Національну поліцію», який саме і впроваджує реформу системи внутрішніх справ, був ухвалений 2 липня 2015 року без його участі. На голосування за реформу, яку він сам і пообіцяв, нардеп не з'явився.

Василь ПетьовкаНародний депутат України
Петьовка пообіцяв добиватися державного фінансування програми «Дороги Закарпаття»Сказано 21 листопада 2012 р.Статус обіцянки: Виконано

Єдина поки виконана обіцянка Петьовки – добиватися державного фінансування програми «Дороги Закарпаття». У відповідь на звернення Петьовки, у квітні 2014 року Кабмін справді виділив 21,8 млн грн субвенцій на фінансування програми.

Решта 7 обіцянок Петьовки мають статус «у процесі виконання». Рівень відповідальності нардепа складає 13%.

Щодо сина Віктора Балоги Андрія, то, незважаючи на молодий вік, він уже активно займається державним управлінням. В 2013 році він став депутатом Закарпатської обласної ради, і навіть очолив фракцію батьківської партії «Єдиний центр». А в 2015 році, у віці 27 років, Балога-молодший став наймолодшим мером Мукачева.

В одному з інтерв'ю Андрій Балога прямо заявив про те, що не боровся за крісло мера у прямому сенсі, а «просто спілкувався з виборцями». Тому, на його переконання, і став мером міста. За свою каденцію на посаді мера Мукачева Андрій Балога встиг відкрити рахунок проваленим обіцянкам. Зокрема, він так і не спромігся встановити до кінця 2015 року публічний wi-fi у всіх туристичних місцях та парках міста. Також він не завершив благоустрій скверу в Підгорянах, хоч і пообіцяв це у своїй передвиборчій програмі.

Аліна Костюченко, Олег Новіков, Олег Грищак, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: