Меджліс пропонував певні кроки щодо захисту Криму майже 10 років тому - Джемілєв

Читать на русском
Зокрема, Меджліс пропонував провести чистку в керівництві АРК, оскільки у багатьох там були російські паспорти і «інфільтрація російської розвідки була жахливою».

Ще в серпні 2008 року, після російсько-грузинської війни, Україні слід було почати заходи щодо захисту своєї територіальної цілісності.

Таку думку висловив один з лідерів кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв'ю Лига.net, передає «Слово і Діло».

«Нічого не робилося. Хоча вже після російсько-грузинської війни в серпні 2008 року можна було зробити висновки. Меджліс кримськотатарського народу, а кримські татари добре знайомі зі звичками сусіда, робив заяву про те, що наступним на черзі може бути Крим. І ми пропонували низку заходів, які треба було зробити українській державі», - заявив Джемілєв.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми опублікували відкриту заяву. Там були такі вимоги: як би важко не було українській державі, треба негайно денонсувати договір про перебування Чорноморського флоту в Криму, тому що абсурдно тримати у себе на території військову базу країни, що пред'являє територіальні претензії», - уточнив він.

Також Меджліс пропонував провести «чистку» серед керівництва АРК, оскільки у багатьох там були російські паспорти й «інфільтрація російської розвідки була жахливою».

«Ще ми говорили про необхідність перевірити російське консульство у Сімферополі, тому що вони роздавали направо і наліво, як в Абхазії і Південній Осетії, російські паспорти. А за паспортами, як відомо, йдуть російські танки», - нагадав Джемілєв.

«І ми говорили про те, що Україна повинна перекинути з материкової частини на півострів контингент Збройних сил, принаймні достатній, щоб протистояти 20-тисячному корпусу Чорноморського флоту. Але нічого не було зроблено. А після приходу Януковича все робилося з точністю до навпаки», - додав він.

За словами Джемілєва, зараз він регулярно зустрічається з президентом Петром Порошенком.

«Не все, про що ми говоримо, на жаль, виконується. Тому що після того, як ми зустрінемося, з ним зустрічаються ще й інші люди. Особливих претензій теж немає: це президент 45-мільйонної країни, він повинен враховувати багато думок, тому змушений балансувати», - визнав уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

Джемілєв зазначив, що Захід розраховує на деокупацію Криму шляхом дипломатичних і економічних важелів.

На питання, що дасть Україні і Криму глобальне рішення, Джемілєв відповів: «Навіть проміжне рішення має велике моральне значення. Це солідний внесок до скарбнички деокупації Криму. Чим більше РФ порушує рішення, ухвалені міжнародними структурами, тим менше у них надій на зняття санкцій. Санкції - це головне».

Раніше президент Петро Порошенко назвав головну помилку, яка призвела до анексії Криму.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна не розглядає варіант повернення окупованих територій Донбасу силовим шляхом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: