Повернути Донбас: за умови продовження санкцій ресурсів у Путіна вистачить на рік

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Нічого не робити - позиція слабких. Тому потрібно було ухвалювати рішення. Неправильно думати, що коли зараз серед жителів тимчасово окупованих територій налічують 80 відсотків нелояльних до України, то відключення їм світла призведе до того, що таких людей механічно побільшає на п'ять відсотків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива і енергетики Олександр Гудима, оцінюючи ситуацію з припиненням поставок електроенергії в ОРЛО.

«Чому ми повинні безкоштовно постачати на окуповані території газ, воду, електроенергію? У такому разі слід було відверто сказати українцям: мовляв, ми не можемо вплинути на РФ, щоб вона звільнила Донбас, але при цьому хочемо мати добрий вигляд в очах жителів ОРДЛО. Тому гайда платити їм пенсії, а можливо, ще й зарплати на «віджатих» підприємствах», - міркує Гудима.

«Якщо провести опитування на тему: чи готові ви невизначений час платити зі свого бюджету за воду, електроенергію, газ, щоб не відштовхувати від себе і без того вже відірвані території, - навряд чи більшість українців погодяться на таке. Бюджет країни дірявий, влада й так ледь кінці з кінцями зводить», - зазначив він.

Якщо санкції світової спільноти щодо РФ будуть збережені, то ресурсів Росії вистачить ще на рік. Зараз Путін не може давати задню на Донбасі: попереду у нього - президентські вибори, він повинен мати вигляд сильного. Для цього йому потрібно утримувати захоплені території.

«Стратегічне рішення по Донбасу у Кремлі навряд чи існує», - додав фахівець.

«Оголошувати цей регіон, як Крим, частиною Росії Путін не хоче і не може. Невідомо, якою буде ситуація за півроку-рік, якщо він не почне нової агресії проти України чи якоїсь іншої країни. Йому нічого не лишається, окрім як перемкнути Донбас на поставки російської електроенергії і платити за це. А потім у судах показувати пальцем: там українська територія, і платити повинна Україна. Зараз РФ так чинить з газом. Ми ж газ не купуємо для окупованих областей, а рахунки нам виставляють», - пояснює Гудима.

На його думку, не виключено, що РФ в судах виставлятиме рахунки Україні і за спожиту ОРДЛО електроенергію.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

«У суді РФ буде говорити, що поставляє українцям електроенергію, і вимагатиме оплати. А насправді кому вони постачають? На підприємства, які самі ж і «віджали». Населення там споживає чверть електроенергії, а три чверті - промисловість. У цій ситуації нічого не робити Києву - шлях у нікуди. Треба було ухвалювати рішення. Незважаючи на всі проблеми, що виникають, це вимушений і виправданий крок», - проаналізував ситуацію Олександр Гудима.

Нагадаємо, місяць тому Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна не матиме жодних торговельних відносин із захопленими підприємствами на окупованих територіях.

Як змінилося життя в Донбасі - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО і на неокупованої території. Порівняння заробітків і цін».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: