ОРДЛО без світла: доля непідконтрольних територій Донбасу та можливості РФ

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Слід врахувати, що існують лінії електропередач, від яких Україна фактично відмовилася ще 2014 року, коли почалися події на сході країни. Саме по них Росія зможе налагодити поставки електроенергії в ОРДЛО.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи заяву про можливе відключення ОРДО від електрики і можливості РФ забезпечити ОРДЛО електроенергією.

«Скажімо, одна з ліній «Перемога-Шахти», яка йде в напрямку Луганська, відкриває можливість для поставок електроенергії з РФ. Прокладалися й додаткові лінії електропередач», - розповідає Корольчук.

Тому, на його думку, якщо Україна «відріже» Донбас від світла, то, по-перше, у тимчасово окупованого регіону є можливості швидко налагодити поставки з РФ. По-друге, в ОРДО існує замкнута схема ТЕС, які працюють на цій території.

Проблема в іншому: з лютого-березня у «ЛНР-ДНР» виникли труднощі іншого характеру - зупинилися поставки вугілля та іншої продукції в Україну.

«За допомогою РФ вони почали дивитися, куди можна перенаправити товари. Це займає час. Промисловість скоротила свою активність. На цьому етапі це їм на руку. Тому, якщо відключать від світла «ДНР», - у них буде час для ухвалення рішення. На першому етапі їм вистачить поставок електроенергії з Росії, обсяг яких з часом може тільки зрости», - пояснює фахівець.

На його переконання, ресурсів вистачить, тим паче, що частина населення виїхала з ОРДЛО, деякі заводи зупинилися.

«А ось Україна своїми діями ці території від себе відштовхує. Про яку реінтеграцію може йтися? Тут повторюється ситуація з припиненням постачання електроенергії до Криму», - резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, в Міненерго заявили, що до завершення будівництва нової лінії електропередач в Авдіївку Україна постачатиме електроенергію, але потім питання поставок буде переглянуте.

Однак міністр енергетики і вугільної промисловості Ігор Насалик обіцяє, що масового відключення електроенергії не буде. Усі обіцянки і рейтинг відповідальності політика доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: