У Раді Європи назвали країни, які використовують Інтерпол у політичних цілях

Читать на русском
Європарламентарі звинуватили Росію та Іран у зловживанні «червоними повідомленнями» Інтерполу з метою придушення свободи слова і переслідування політичних опонентів.

Європейські парламентарі звинуватили Росію та Іран у зловживанні «червоними повідомленнями» Інтерполу з метою арешту політичних опонентів.

Про це йдеться в резолюції Ради Європи від 26 квітня, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

Наголошується, що ці країни неправильно використовують систему Інтерполу.

Аполітичний Інтерпол: кого відмовилася шукати організація«Слово і Діло» підготувало інфографіку на тему відмов Міжнародної організації кримінальної поліції від розшуку осіб на запит України.

«Протягом останніх років Інтерпол та його система «червоних повідомлень» неправильно використовувалися деякими країнами-членами з політичною метою для придушення свободи слова і переслідування політичних опонентів», – йдеться у документі Ради Європи.

Серед випадків парламентарі згадують справу Мухтара Аблязова, колишнього міністра енергетики Казахстану, обвинуваченого у привласненні мільярдів доларів з державного «БТА Банку».

Аблязов провів більше 3 років в ув'язненні, після затримання французькою владою в 2013 році з «червоним повідомленням» Росії. Франція відмовилася екстрадувати його, але Аблязов пробув у в'язниці до грудня минулого року, поки його адвокат не довів, що справа є політичною.

Рада Європи наводить і багато інших випадків – включаючи справу Мехді Хосрани, затриманого за «червоним повідомленням» Ірану незважаючи на те, що він отримав політичний притулок у Великобританії.

Раніше президент Ради Європи Турбйорн Ягланд визнав за необхідне відправити в окупований Росією Крим представників Комітету з попередження тортур для вивчення умов утримання ув'язнених.

Також відзначимо, 45 членів ПАРЄ підписали декларацію з вимогою до Росії виконати припис Міжнародного суду ООН щодо відновлення Меджлісу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: