Експерт про блокаду та зупинку металургії: влада починає грати на боці Ахметова

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Рінат Ахметов, як власник енергетичних корпорацій, міг та був зобов'язаний передбачити варіант диверсифікації постачання вугілля на свої підприємства.

Про це, оцінюючи ситуацію з продовженням блокади Донбасу та загрозу металургійному комплексу, в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

«В даному випадку, з точки зору інтересів держави, якщо вже зупинено заводи, то він (Ахметов – Ред.) мав би передбачити варіант диверсифікації постачання вугілля на свої підприємства: заводи, ТЕС, із тим, щоб не залежати від постачання вугілля з окупованих територій, незалежно (від того – Ред.), з якої причини це постачання перерветься. Це в першу чергу продумана та виважена реакція на ситуацію власника корпорації», – вважає експерт.

«Принцип диверсифікації універсальний. Такі дії потрібні, а не шантаж усієї держави через те, що його заводи зупиняються», – наголошує він.

Йдеться про приватні корпорації, а не державні, тому, Ахметов як власник повинен був у першу чергу вирішувати ці питання, вважає Гончар.

Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти»Майже два місяці триває блокада окупованого Донбасу, проте не всім до вподоби така ініціатива. Наприклад, 1,5 тисячі ветеранів АТО сьогодні відмовилися брати участь у блокаді залізниці на Донбасі.

«З іншого боку, держава мала створити йому відповідні умови. Тим більше, що переривання постачання з окупованих територій (трапляється – Ред.) не вперше. Це було в 2015-му, в 2016 році, й тоді це робили не блокадники, а бандформування, які він же й породив, свого часу будучи «господарем Донбасу», – констатує експерт.

На жаль, підсумок такий, що органи державної влади стали грати на боці Ахметова і його проблеми роблять загальнонаціональними.

«Насправді це просто небажання будь-що робити. Простіше залишити все так, як є, бо в іншому випадку, була б воля, – уже принаймні щось можна було зробити», – резюмує Гончар.

Як відомо, 17 лютого за рішенням уряду в Україні запроваджений режим надзвичайного стану. Цього тижня низка заводів групи «Метінвест» зупинила роботу. Тим часом у штабі блокади окупованих територій поставили ультиматум прем'єр-міністру.

«Слово і Діло» розглянуло аргументацію прибічників та противників блокади в матеріалі «Блокада Донбасу – аргументи «за» і «проти».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: