Зупинка заводів – відключення світла: експерт оцінив наслідки блокади Донбасу

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Частина металургійних заводів вже зупинилася, інші – на межі зупинки. Стоїть питання щодо Курахівської ТЕС, оскільки в разі її зупинки без електрики залишаться мешканці прифронтових населених пунктів – Авдіївки, Краматорська та інших.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи наслідки для енергосистеми в зв'язку з продовженням блокади Донбасу.

«Ситуація може призвести до руйнівних та нищівних наслідків для енергетичної системи та економіки України загалом. Підприємства Ахметова працюють у виробничих ланцюгах з українськими, а значить, заводи також зупиняться. Люди просто втрачають робочі місця. Це удар по національній валюті та валютній виручці з усіма похідними», – розповідає Марунич.

«Укренерго» дає на роботу мінімальним складом близько 40 діб. ТЕС уже перейшли на газ, а це означає, що буде більшими темпами спалюватися газ, через що виникає загроза, що до кінця опалювального періоду його запасів не вистачить у сховищах», – зазначив експерт.

Наразі, наголосив він, якщо вийде з експлуатації хоча б один блок електростанції, що неодноразово відбувалося під час попередніх опалювальних сезонів, то матимемо значний дефіцит потужності в енергосистемі.

«Тоді вже уникнути віялових відключень не вдасться. Всі цей сценарій розуміють. Термін уже спливає. Вже зараз мають бути підписані контракти, а вугілля завантажуватися хоч із ПАР, хоч звідки. Грошей на закупівлю цього вугілля також немає. План «Центренерго» на поточний рік Кабмін не затвердив. Це також викликає запитання», – пояснює експерт.

Блокада окупованого Донбасу: друга спроба?«Слово і Діло» вирішило провести паралелі між блокадою окупованого Донбасу та анексованого півострова Крим.

Дивує, підкреслив він, бездіяльність СБУ та інших правоохоронних органів, адже це їхній прямий обов'язок – не допускати таких інцидентів.

«Сумнівно, що якщо зараз хтось захоче вийти та перекрити рух на залізничному мосту в Києві, його не заберуть до найближчого відділення. Багато часу втрачено від початку цієї історії, коли ще можна було домовлятися з блокувальниками. Зараз здається, що країна скочується в суцільний хаос», – підсумував Дмитро Марунич.

Блокада Донбасу розпочалася 16 грудня й триває вже другий місяць поспіль. У Міненерговугілля раніше попередили про віялові відключення, а наразі не виключають екологічної катастрофи через зупинку шахт.

Як відбувається організація торгової блокади окупованих територій, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Блокада окупованого Донбасу. Друга спроба?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: