Експерт пояснив, чому США та ЄС проти блокади ОРДЛО

Читать на русском
Спільною позицією ЄС і США щодо блокади ОРДЛО є натяк на порушення Мінських угод з боку України в разі продовження таких дій.

Аналіз позиції ЄС вказує на те, що в основі їхньої оцінки лежить принцип інклюзивного підходу до громадян України, які проживають на територіях ОРДЛО, США більше тиснуть на прискорення реформ в енергетичному секторі.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише керівник аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін, передає «Слово і Діло».

«Таким чином, їхня позиція лежить у площині 8-го пункту Мінських домовленостей: «Визначення модальностей повного відновлення соціально-економічних зв'язків, включаючи соціальні переведення, такі як виплата пенсій та інші виплати (надходження й доходи, своєчасна оплата всіх комунальних рахунків, відновлення оподаткування в рамках правового поля України). З цією метою Україна відновить управління сегментом своєї банківської системи в районах, де є конфлікт, і, можливо, буде створений міжнародний механізм для полегшення таких переводень», – пише Баронін.

Водночас експерт підкреслює, що США роблять акцент саме на енергетичній безпеці, а не цивільних правах.

«В їхній позиції (США – Ред.) звертає на себе увагу те, що дозвіл на перетин лінії розмежування належить до «прозорого перетину» та «законних товарів українських компаній», – пише експерт.

За його словами, Вашингтон пов'язує питання відмови від блокади з прискореним виконанням реформ в енергетичному секторі, які мають за визначенням збільшити диверсифікацію на ринку й підвищити його надійність. У заяві США також є теза про інклюзивність, але вона менш помітна.

«Нормандська четвірка»: підсумки зустрічі глав МЗС у МюнхеніПереговори в Нормандському форматі не будуть розширені за рахунок Сполучених Штатів Америки. Такої домовленості досягли представники четвірки та держсекретар США Рекс Тіллерсон.

Таким чином, очевидно, що спільним у позиціях країн-партнерів щодо блокади ОРДЛО є натяк на порушення Мінських угод з боку України в разі продовження таких дій.

У Міненерговугілля повідомлялося, що на складах накопичені необхідні обсяги, що дозволяє генераціям працювати, незважаючи на тривале блокування постачання антрациту з Донбасу.

Водночас народний депутат України Семен Семенченко заявляє, що учасники блокади залізничного сполучення між контрольованими державною владою територіями та окремими районами Донецької і Луганської областей мають намір заблокувати також сполучення України з РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: