Стали відомі імена лауреатів Шевченківської премії-2017

Читать на русском
Комітет Шевченківської премії назвав імена цьогорічних лауреатів найпрестижнішої української нагороди, яку вручають за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва.

Комітет Шевченківської премії назвав імена цьогорічних лауреатів найпрестижнішої української нагороди, яку вручають за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «День».

20 лютого 23 члени комітету визначили переможців серед 13 робіт, які були допущені до третього туру у чотирьох номінаціях:

  • Література, публіцистика, журналістика - премію отримав Іван Малкович за книгу поезій «Подорожник з новими віршами»;

  • Музичне мистецтво - лауреаткою стала Богдана Фроляк (Симфонія-Реквієм «Праведная душе…, хорова кантата «Цвіт», музичний твір «Присниться сон мені»);

  • Візуальні мистецтва - переміг Микола Малишко зі скульптурою «Лінія»;

  • Кіномистецтво - нагороду здобув Степан Коваль за анімаційний серіал «Моя Країна - Україна».

Зазначається, що всього у 2017 році на Шевченківську премію висувалося 46 робіт. Цього року вперше були залучені кваліфіковані експерти у кожній номінації, які не лише розглядали і рекомендували членам комітету кандидатури на здобуття Національної премії, а й отримали право самостійно висувати претендентів на премію.

Нагадаємо, у 2016 році лауреатами Шевченківської премії стали митці у п'яти номінаціях:

  • Публіцистика і журналістика: дисидент і публіцист Левко Лук'яненко за твори в 13 томах «Шлях до відродження».

  • Музичне мистецтво: балетмейстер Раду Поклітару за балет-триптих «Перехрестя».

  • Концертно-виконавче мистецтво: співачка Анжеліна Швачка за виконання провідних партій в оперних виставах і популяризацію української музичної спадщини.

  • Образотворче мистецтво: художник Михайло Гуйда за цикл живописних творів «В єдиному просторі».

  • Кінематографія: режисер Олег Сенцов за фільми «Гамер» і «Носоріг» (незакінчена робота).

Письменника Жадана в Мінську доставили до райвідділку – за «тероризм»В ніч з 10 на 11 лютого, українського письменника Сергія Жадана доставили у відділення міліція в Мінську, де поставили штамп про заборону в'їзду в Білорусь.

Національна премія України імені Тараса Шевченка (Шевченківська премія) є найпрестижнішою в країні державною творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури і мистецтва. Засновано 20 травня 1961 року в рік святкування 100-річчя з дня смерті Тараса Шевченка. Першими лауреатами Премії стали Павло Тичина, Олесь Гончар і Платон Майборода. У 1999 році Державна премія України імені Тараса Шевченка отримала статус національної.

За роки існування Шевченківської премії (протягом 1962-2015 рр.) її лауреатами стали 616 осіб та 10 колективів.

Раніше повідомлялося, що за результатами перевірки з Львівської галереї,зникли 95 унікальних стародруків та два манускрипти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: