Найбільше обіцянок політики роздають у вересні – дослідження

Читать на русском

Протягом 2014-2016 років портал «Слово і Діло» зареєстрував 17089 обіцянок українських політиків. При цьому місяцем, коли політики в середньому роздають найбільше обіцянок, є вересень. Це пояснюється тим, що восени 2014 року в Україні відбулися позачергові вибори до парламенту. Значна частина політичних програм, що містили обіцянки, була зареєстрована саме у вересні.

Найбільш «урожайним» на обіцянки парламентарів протягом останніх трьох років вересень видався ще й тому, що саме на початку осені Верховна Рада стає до роботи після тривалої літної відпустки. Саме тоді найчастіше реєструються публічні заяви народних депутатів, які, як відомо, є представниками найчисленнішої з центральних гілок влади. В цілому, з 2439 обіцянок, що в середньому озвучуються вітчизняними політиками у вересні, 2272 належать народним депутатам.

Варто відзначити, що саме цей місяць є найбільш популярним і для обіцянок міських голів. Втім, це можна пояснити тим, що зріз, здійснений «Словом і Ділом», охоплює, серед іншого, 2015 рік, а саме у вересні 2015-го в Україні якраз була в розпалі місцева виборча кампанія.

Пік за середньою кількістю обіцянок Президента та прем’єр-міністрів України зазвичай настає в березні, решти членів Кабміну та голів обласних адміністрацій – у березні-квітні. Для цього також є певні логічні передумови: саме навесні почалася президентська виборча кампанія та відбулася зміна кількох урядів.

Найпасивнішим у плані роздачі обіцянок місяцем є листопад, та й узагалі весь період із жовтня до початку лютого в графіку реєстрації обіцянок спостерігається відносне затишшя. Така сама ситуація й із періодом із травня до серпня: великодні та травневі свята плавно перетікають у період відпусток, пік якого настає в серпні, коли в середньому фіксується 237 обіцянок на місяць.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: