Експерт пояснив, чому Україні краще виплатити «борг Януковича» РФ

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Ризики в тому, що Україні доведеться сплачувати країні-агресору борг, існують.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив консультант з економічних питань Центру Разумкова Володимир Сіденко, аналізуючи розгляд справи про виплату «боргу Януовича» в суді Лондона.

«Джерело походження – державні кошти російського фонду. Суд може визнати борг суверенним», – припустив експерт.

«Позиція України ґрунтується на тому, що борг отриманий у результаті розміщення цінних паперів на звичайному приватному ринку. Це є нашим аргументом, але все залежить від того, яким чином буде трактуватися сам механізм розміщення цього боргу. Якщо суд визнає, що він розміщений не на конкурентних засадах, а призначений для конкретного суб'єкта-позичальника, то борг може бути визнаний суверенним», – пояснює економіст.

Англійський суд, наголосив він, навряд чи зважатиме на політичні мотиви та буде керуватися виключно юридичними моментами.

МВФ прив'язав виділення чергового траншу до виплат за «кредитом Януковича»Міжнародний валютний фонд звернувся до РФ і України з вимогою досягти згоди в питанні щодо українського боргу розміром $3 млрд, відомого як «борг Януковича», в найближчій перспективі, оскільки це рішення пов'язується з рішенням про виділення чергового траншу.

«Не виключено, що юристи МВФ, уже проаналізувавши ситуацію, можуть схилятися до думки, що це є найбільш імовірним вирішенням ситуації», – зауважив Сіденко.

Водночас, на його переконання, Україні краще було б виплатити цей борг та позбутися його.

«За будь-яких обставин, коли ми не сплачуємо борги, це позначається на кредитному рейтингу. Україні буде дуже важко потім аргументувати, що ми є платниками своїх боргів. Борг створює розуміння того, що Україна залишається фінансово залежною від РФ через неврегульованість цього питання», – пояснив Володимир Сіденко.

Резюмуючи, експерт наголосив, що несплата боргу, враховуючи вищесказане, в першу чергу невигідна для самої України.

Зазначимо, раніше Україна відмовлялася виплачувати борг Росії, а Президент Петро Порошенко заявив, що вважає кредит у 3 мільярди доларів хабарем Януковичу від Кремля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: