Україна визнала «борг Януковича» недійсним

Читать на русском
Відповідно до українського законодавства, Україна не мала необхідної дієздатності при укладенні угоди, порушуючи встановлені на момент укладення договору межі запозичень.

Україна визнала договір позики на три мільярди доларів США, укладення якого було результатом домовленостей між колишнім президентом Януковичем із Російською Федерацією в грудні 2013 року, недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Міністерство фінансів України.

«Сьогодні, в п'ятницю, 27 травня 2016 року, Україна подала до Високого суду Англії заперечення проти позову, з яким компанія The Law Debenture Trust Corporation PLC звернулася проти України в лютому 2016 року. Заперечення України проти позову обґрунтовують тим, що договір запозичення є недійсним і таким, що не підлягає примусовому виконанню, за низкою причин», – йдеться в повідомленні Мінфіну.

Відомство вважає, що Україна не мала необхідної дієздатності при укладенні угоди, порушуючи встановлені на момент укладення договору межі запозичень.

Крім цього, угода була укладена в результаті примусу, який здійснювався з боку Росії на Україну протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

«Україна має намір рішуче захищати свою позицію в цій справі й такий захист є одним з елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на залучення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії щодо України, включаючи незаконну окупацію Кримського півострова», – підкреслюють в Міністерстві фінансів.

Кремль відреагував на рішення МВФ щодо «боргу Януковича»У Кремлі вважають небезпечним прецедентом рішення МВФ щодо можливості кредитування країн із простроченою заборгованістю.

Відзначимо, що The Law Debenture Trust Corporation PLC є довірчою керівною компанією згідно з документом, який передбачав надання Російською Федерацією Україні запозичень у розмірі $3 млрд.

Нагадаємо, що Міністерство фінансів Росії продовжить переговори з Міжнародним валютним фондом про повернення Україною 3 млрд дол. боргу, взятого за президентства Віктора Януковича.

Раніше рада директорів МВФ ухвалила реформу, що дозволяє кредитувати країни, які допустили дефолт.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: