Нафта дешевшає після відмови саудитів продовжувати угоду із заморожування видобутку

Читать на русском
У Саудівській Аравії висловили впевненість, що продовжувати укладену в грудні угоду щодо стабілізації ринку не буде потрібно з липня 2017.

Ціни на нафту другий день поспіль продовжують зниження на тлі планів Саудівської Аравії відмовитися від продовження угоди по скороченню видобутку з липня 2017.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на finanz.ru.

До 19.00 за київським часом сорт Brent подешевшав до $55,40 за барель, WTI до сорт $52,19 за барель.

Як повідомляє агентство Bloomberg, міністр нафтової промисловості Саудівської Аравії Халед аль-Фаліх в понеділок висловив упевненість в тому, що продовжувати укладену в грудні угоду щодо стабілізації ринку не буде потрібно.

За його словами, починаючи з липня країни ОПЕК і Росія зможуть повернутися до колишніх обсягів виробництва, так як узгодженого зниження видобутку на 1,8 млн барелів на день буде достатньо для того, щоб збалансувати ринок.

Попит і пропозиція дійсна зрівняються, але мета угоди навряд чи буде виконана: надлишкові запаси, які заповнили сховища по всьому світу практично до межі, залишаться, попереджає аналітик Commerzbank Юджин Вайнберг.

Відзначається, що за два роки постійного перевищення пропозиції над попитом, в світі було накопичено 337 млн ​​барелів нафти, а її запаси досягли 3042 млрд баррелів, випливає з даних ОПЕК. Щоб прибрати цей надлишок угода повинна залишатися в силі рік, підрахували в Bloomberg: за 6 місяців з ринку піде лише 80 млн барелів.

ОПЕК ризикує розчарувати ринок: учасники, які поставили на зростання, можуть почати розпродаж контрактів, що чинитиме тиск на ціну, каже Вайнберг.

Процес розпродажі контрактів учасниками ринку, які поставили на зростання вже повільно йде на протязі двох тижнів, зазначає сировинний стратег Сбербанк CIB Михайло Шейбі.

Різке зростання цін на нафту: наслідки для України найближчим часомВперше з 2008 року ОПЕК ухвалила рішення скоротити обсяги видобутку нафти. Це може вилитися в підвищення ціни бензину на 2-3 грн за літр, прискорити інфляцію й скоротити реальні доходи громадян.

У той же час нафтовидобувні компанії активно продають контракти на майбутню нафту, прагнучи зафіксувати поточні ціни: обсяг таких продажів досяг рекорду з 2007 року – 675,9 млн барелів, що еквівалентно 3 місяців видобутку в США.

«Інвестори все більш скептично оцінюють здатність ОПЕК виконати взяті на себе зобов'язання, при цьому збільшення видобутку в США чинить тиск на ринок», – резюмує Шейбі.

Як повідомлялося, президент США Барак Обама заборонив буріння шельфів в Арктиці і Атлантичному океані, що робить видобуток нафти в цих регіонах неможливою.

Нагадаємо, що Міністерство енергетики США почне продаж стратегічних запасів нафти в січні 2017.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: