Восени біля ЧАЕС будуть випробовувати нове сховище відпрацьованого ядерного палива

Читать на русском
Восени 2017 року почнуться випробування нового сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС.

У вересні-жовтні 2017 року почнуться випробування нового сховища відпрацьованого ядерного палива в районі ЧАЕС, під час яких буде використано реальне ядерне паливо. Повноцінна експлуатація почнеться в третьому кварталі 2018 року.

Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» повідомив головний інженер проекту з підвищення безпеки на ЧАЕС Андрій Савін, передає «Слово і Діло».

«Приблизно у вересні-жовтні 2017 року будуть проводитися «гарячі» випробування з реальним ядерним паливом. Після чого – спілкування з Держатомрегулюванням для того, щоб отримати ліцензію на експлуатацію. Планується, що повноцінна експлуатація буде в третьому кварталі 2018 року», – заявив Савін.

Сонячні станції в Зоні відчуження ЧАЕС хочуть будувати вже на площі 5 тисяч гектарівУкраїна отримала заявки на оренду 5 тис. га для будівництва сонячних електростанцій в Зоні відчуження ЧАЕС.

До того моменту, коли сховище введуть в експлуатацію, відпрацьоване ядерне паливо (а це понад 21 тис. паливних збірок за весь час роботи електростанції) буде зберігатися в наявному сховищі «мокрого» типу СВЯП-1, що працює з 1986 року. За словами інженерів, проектна потужність басейнів старого сховища не дозволяє довготривало зберігати паливні відходи. Крім того, паливо краще зберігати в сухому середовищі.

Зараз на об'єкті завершуються будівельні роботи, обладнання для ядерного палива виготовлене й частково змонтоване.

Нове сховище забезпечить приймання на зберігання, підготовку до зберігання та зберігання протягом 100 років.

Як відомо, будівництво СВЯП-2 фінансується Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР). Загальна вартість проекту будівництва нового сховища становить 381 млн євро.

Раніше повідомлялося, що радіаційний фон на промисловому майданчику навколо зруйнованого четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС знизився вдвічі в результаті насування арки наприкінці 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: