Відносини України з ЄС: надії та розчарування. Думки експертів

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова
Петро Олещукполітичний експерт

Ситуація в Нідерландах щодо ратифікації Угоди про асоціацію України з ЄС показує проблеми, які існують усередині ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, оцінюючи складнощі ЄС як інституції та його вплив на рішення українських питань.

«Складність у проблемних механізмах інституцій ЄС, внутрішній ситуації в Євросоюзі, зовнішніх викликах, які нашаровуються всередині ЄС: міграційна криза, питання з ІДІЛ, тероризм, сирійський конфлікт, ситуація на кордонах ЄС, російська експансія, в тому числі інформаційна. Нещодавнє рішення Європарламенту з приводу протистояння інформаційній загрозі РФ є тому підтвердженням», – аналізує Пашков.

«Це комплекс проблем, які ускладнюють загальну ситуацію та впливають на механізм ухвалення рішень, у тому числі щодо України», – підкреслив він.

Так само, додав експерт, це стосується й механізму призупинення безвізового режиму.

Безвізовий режим з ЄС: механізм призупинення«Слово і Діло» склало інфографіку щодо реалій безвізового режиму третіх країн з Євросоюзом, а також щодо ухваленого механізму призупинення «безвізу».

«Все це потрібно враховувати й вважати ланками одного ланцюга. Тому нам не варто нагнітати ситуацію, апелюючи до того, що Євросоюз відвернувся від України. Це абсолютно не відповідає дійсності», – переконаний Михайло Пашков.

Водночас політолог Петро Олещук вважає, що якби ЄС дійсно був зацікавлений у довгостроковому співробітництві з Україною в стратегічній перспективі, то намагався б запровадити безвізовий режим якнайшвидше, щоб потім, спираючись на його досвід, сказати власним громадянам, що апокаліпсису не відбулося, а Україна не така вже й страшна.

«Іншого способу розвіяти стереотипи просто немає. Блокування цього питання говорить про те, що ніхто розвіювати їх не збирається. Їх хочуть і надалі використовувати», – вважає політолог.

Сьогодні в Європарламенті підтвердили, що проблеми України дійсно відійшли на другий план, хоча ще два роки тому були пріоритетними.

Нагадаємо, питання безвізового режиму для України в ЄС відклали до кінця зими.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: