Справа АМКУ проти «Газпрому»: чи вдасться вибити штраф з РФ? Оцінка експерта

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

З боку Росії це попередження, але воно виглядає доволі теоретичним та уявним.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи заяву РФ про збільшення ризиків для транзиту газу через рішення АМКУ оштрафувати «Газпром» на 3,4 мільярда доларів.

«Єдиний варіант стягнути з Росії ці кошти – це отримати доступ до якихось активів «Газпрому» на території України. Єдиний актив – це транзитний газ у газопроводах. Навіть важко уявити, щоб українська влада забрала в «Газпрому» цей газ, тому що це може призвести до серйозних наслідків», – розповідає експерт.

Для РФ, додав він, образно кажучи, це 25-та справа, але вона напряму вдарить по інтересах європейських споживачів.

«Нафтогаз» не збирається йти на мирову угоду з «Газпромом» – КоболєвГолова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв вважає неможливим укладення мирової угоди з російським «Газпромом» в тяганині між компаніями, яка розглядається в Стокгольмському арбітражі.

«Тому, ця заява певною мірою є уявною. Справа АМКУ проти «Газпрому», наслідком якої є цей штраф, також певною мірою є теоретичною, тому що стягнути цей штраф практично неможливо», – підкреслив він.

«На тристоронніх переговорах з Єврокомісією також звучала вимога про те, що Україна має відмовитися від стягування цього штрафу, але не має сенсу відмовлятися, тому що перспективи його стягнення примарні. Це скоріше переговорний чинник у непростих відносинах та торгах між «Нафтогазом» і «Газпромом», – пояснив Дмитро Марунич.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет вимагає від компанії «Газпром» сумарно 172 млрд грн, включаючи штраф і пеню за несвоєчасну його сплату.

Як відомо, минулого тижня відбулися тристоронні переговори між «Нафтогазом», «Газпромом» та Єврокомісією щодо «зимового пакету» та транзиту газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: