«Газпром» назвав умову відмови від принципу «бери або плати» для України

Читать на русском
Якщо сторонам не вдасться дійти згоди, переговори можуть відновитися ближче до кінця зими, коли стане відомим рішення Стокгольмського арбітражу.

Україна готова повернутися до закупівель російського газу за умови відмови «Газпрому» від контрактної умови take-or-pay (бери або плати).

Про це йтиметься на тристоронніх переговорах щодо газу між Україною, Росією та ЄС 9 грудня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Комерсант».

Як пише видання, Москва має намір вимагати відповідних поступок, наприклад, відмови Києва від антимонопольного штрафу в розмірі $6,4 млрд, накладеного на «Газпром».

На переговорах з ЄК російська сторона вкаже на більш холодну зиму. В результаті піки споживання в січні-лютому в Україні можуть бути такими, що перевищать технічні можливості відбору зі сховищ. Вирішенням питання могла б стати закупівля 1,5-4 млрд куб. м газу в «Газпрому».

США почали регулярні поставки газу в ЄвропуПерший танкер зі скрапленим природним газом був відправлений зі США в Європейський Союз у ніч із 21 на 22 квітня, тим самим відкривши конкуренцію трубопровідному газу з Росії та Норвегії.

Якщо сторонам не вдасться дійти згоди, переговори можуть відновитися ближче до кінця зими, коли стане відомо про рішення Стокгольмського арбітражу.

Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв за останні два місяці неодноразово говорив, що компанія готова купувати газ в РФ за умови підписання додаткової угоди до контракту з «Газпромом», яка скасувала б принцип take-or-pay.

Як повідомлялося раніше, «Газпром» поставив на окупований Донбас мільярд кубометрів газу в другій половині 2016 року.

Нагадаємо, що за десять останніх років «Газпром» удвічі скоротив поставки газу в напрямку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: