Експерт про стратегію РФ: як «піти» з Донбасу, щоб лишитися там назавжди

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Перш за все, та сама дорожня карта, яка поки ще не складена, але положення якої озвучуються, несе в собі значні небезпеки, причому не лише для України.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політичний експерт Петро Олещук, передає «Слово і Діло».

«Чому постало питання про «контроль над кордоном» і чому Росія так вперто відстоює його в якості «останнього етапу» вже після виборів? Фактично, таким чином Росія відстоює формат, який вигідний саме для неї. Сенс цього формату в тому, як «піти» з Донбасу, щоб лишитися там назавжди. Причому лишитися не просто так, а у форматі військової сили, через яку Росія буде постійно тиснути на Україну», – розмірковує Олещук.

Ключове завдання Росії – залишити Україну в орбіті свого впливу або зробити її на деякий час «сірою зоною».

«Для цього вона має отримати гарантії. Йдеться про зміни до Конституції, які б гарантували «особливий статус» Донбасу. Це дозволило б Росії тримати в руках частину України та використовувати цю частину як фактор української політики», – пояснює політолог.

Однак, зауважив він, у РФ розуміють, що самі по собі політичні гарантії – це ніщо. Вони знають, що закони в Україні поважають не більше, ніж у самій Росії. І в нас можуть схвалити будь-що, а потім скасувати, наприклад, через Конституційний суд.

Тому, за його словами, політичні гарантії даються радше для Заходу.

«Для самої України в них у запасі «військові гарантії», тобто постійна військова присутність, закамуфльована під «народну міліцію». По суті, питання «контролю кордону» – це якраз про все це. Закриєш кордон, роззброїш та виведеш війська – все. Більше у РФ не буде аргументів тиснути на Україну», – розмірковує експерт.

Експерт пояснив, чому Донбас ризикує опинитися в руках генералів ФСБДиректор Інституту зовнішньої політики проаналізував ситуацію з виконанням Мінських угод у частині проведення виборів на Донбасі.

Натомість пропонується аморфний контроль ОБСЄ, хоча всім відомо, що ОБСЄ нічого контролювати не може.

Відповідно, якщо ми йдемо на цей сценарій, який зараз озвучений, то ми цілком і повністю граємо в російську гру з очікуваним результатом.

«Вибори легалізують становище. Російські війська там закріплюються. Може, після виборів вони й допустять 2,5 прикордонника на кордон, які не матимуть ані ресурсів, ані можливостей контролювати переміщення військ. В підсумку щойно Київ озвучуватиме щось, що не подобатиметься Москві, якийсь «голова місцевого самоуправління Донецька» у відовідь погрожуватиме війною», – проаналізував ситуацію Петро Олещук.

Нагадаємо, після переговорів у «нормандському форматі» в Берліні керівництво РФ погодилося на розміщення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Крім того, на тій же зустрічі домовились узгодити дорожню карту до кінця листопада.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: