Опалювальний сезон 2016/2017: до чого готуватись українцям? Експерти

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Потрібно розуміти, що є певна швидкість закачування газу до підземних сховищ.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив незалежний експерт із питань енергетики Володимир Саприкін, аналізуючи ситуацію з підготовкою до опалювального сезону та намір Кабміну закачати до сховищ 17 млрд куб. м газу.

«Якщо часу не вистачить, то навіть за наявності газу його буде неможливо закачати. На сьогодні закачано понад 12 млрд куб. м, цього замало. Залишилося не так уже й багато часу, близько півтора місяця, й незрозуміло, чи будуть пропозиції в необхідних обсягах з боку Заходу та РФ. Плюс майже 5 млрд куб. м газу можемо не закачати», – аналізує Саприкін.

Експерт наголосив, що зима буде важкою для країни.

«Поки що невідомо, якою буде пропозиція для країни в обсягах, і цей фактор робить невизначеним те, як ми пройдемо зиму», – зауважив він.

До того ж, додав він, 17 млрд куб. м – це позитивний сигнал, але для холодної зими краще мати в запасах 19 млрд куб. м газу.

Водночас експерт із питань енергетики Сергій Дяченко підкреслив, що 15 млрд куб. м газу – це дуже мало на випадок холодної зими.

«З вугіллям поставки стабільні й не такі критичні. З газом, безумовно, потрібно мати обсяги. Чи реальними є 17 млрд куб. м газу, сказати важко, тому що в НАК «Нафтогаз», наскільки відомо, грошей немає, а нам в принципі потрібно більше 17 млрд куб. м газу. Проте є інший фактор – як поводитиметься РФ. Досвід показує, що в результаті буде домовленість з Росією й докачають стільки, скільки потрібно», – вважає Дяченко.

«Поки що причин для того, щоб казати, що взимку буде катастрофа, немає», – резюмував він.

Відзначимо, на початку серпня міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик пообіцяв, що проблем з опалювальним сезоном в Україні не буде.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: