День шахтаря: вугільна промисловість після окупації

Читать на русском

Щороку в останню неділю серпня в Україні святкується День шахтаря. День шахтаря вперше відзначався в зв'язку з тим, що в ніч з 30 на 31 серпня 1935 року шахтар Олексій Стаханов встановив рекорд, що послужив початком стахановського руху. «Слово і Діло» підготувало інфографіку про вугільну промисловість в Україні після військової агресії на Донбасі.

Загалом в Україні налічувалося 150 шахт, з яких більше половини – 85 шахт – виявилися на окупованій території, що становить 57% від усіх шахт. Також, 90 із загальної кількості знаходиться в державній власності (у 2016 році 24 з них працюють), а решта 60 – у приватній, 30 з яких належать ДТЕК.

Станом на 28 серпня, 69 шахт не працюють через бойові дій, ще 7 – зруйновані, залишилися 74 – функціонують або законсервовані. Слід відзначити, що останнім часом проводиться багато мітингів і акцій протестів у зв'язку з заборгованістю держави по зарплатах шахтарів. Одна така акція проводилася нещодавно в ній взяли участь профспілка шахтарів і цивільний корпус «Азов».

Нагадаємо, раніше в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України заявили про те, що планують в серпні збільшити ціну вугілля на видобувається державними шахтами вугілля на 14,2% - з 1,2 до 1,37 тис. грн за тонну без ПДВ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: