Відсьогодні система ProZorro стала обов'язковою в Україні

Читать на русском
Відсьогодні система електронних закупівель ProZorro стала обов'язковою для використання в Україні.

Відсьогодні, 1 серпня, завершується перехід на публічні електронні закупівлі через систему електронних закупівель ProZorro для всіх державних установ, які є розпорядниками коштів платників податків.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку та торгівлі України.

В МЕРТ зазначають, що з повним переходом на електронну систему всі тендери, які перевищують порогові значення, мають проводитися через ProZorro. Державний замовник (орган влади, державне чи комунальне підприємство) має завантажувати в ProZorro тендерні заявки, оголошуючи таким чином закупівлю. Далі він відповідає на питання постачальників і проводить в електронній системі аукціон чи іншу процедуру, передбачену законом «Про публічні закупівлі». Після визначення переможця замовник зобов’язаний також завантажити в систему текст договору з постачальником, пояснюють у відомстві.

Шимків розповів, скільки бюджетних коштів заощадила система ProZorroЗ початку запуску системи державних закупівель ProZorro Держбюджет України заощадив 2 млрд грн.

Інтеграція з порталом «Є-data» та проектом «.007» дозволила відслідкувати в ProZorro ще й оплату договору, якщо вона здійснюється Державним казначейством.

«Система працювала в пілоті саме на допорогових закупівлях і довела свою надзвичайну ефективність: за рік пілотного проекту в ProZorro сума економії склала більше мільярда гривень (загальна сума економії на сьогодні сягнула 2,6 млрд грн). Тому ми закликаємо всіх сумлінних державних замовників використовувати ProZorro ще й на допорогах. Це легко, зручно й вигідно», – підкреслив заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Володимир Гройсман анонсував перехід на ProZorro з 1 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: