Експерт пояснив, чому переворот у Туреччині провалився

Читать на русском
Олег Волошинполітолог - міжнародник

Переворот дійсно міг бути вдалішим.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник, колишній директор інформаційного департаменту МЗС України Олег Волошин, аналізуючи запровадження надзвичайного стану в Туреччині в зв'язку зі спробою військового перевороту.

«Певний час виходило так, що багатомільйонна турецька громада в Європі була більш ісламською, ніж населення Туреччині. Зрозуміло, що це викликало протести. Ґюлен почав до цього готуватися. Але з іншого боку, він сам і його рух були жертвами переворотів і зазнавали репресій світських військових», – міркує Волошин.

Причина, на його думку, в тому, що насправді світських військових уже практично не залишилося, й навіть якщо вони влаштували цей переворот, він не вдався.

«Це все, на що вони виявилися здатні. Тактично варто було б діяти інакше», – підкреслив політолог-міжнародник.

Чим обернеться для Ердогана та Туреччини спроба військового перевороту? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо спроби організувати військовий переворот у Туреччині.

«Переворот влаштований увечері в п'ятницю, а це найгірше, що можна було придумати, тому що мусульмани в цей час, як правило, на молитві. Якби це було вранці в неділю, то результат був би іншим. В ісламському світі це робочий день. Можливо, що переворот міг би бути вдалішим, але так чи інакше він все одно б відбувся», – пояснив експерт.

За його словами, навіть якби ситуативно владу захопили, все одно розв'язалася б громадянська війна.

«Зараз проблема Ердогана в тому, що він намагається будувати суто авторитарний режим особистої влади. Там є ідеологічні моменти, але вони слабкі, що може мати наслідки. Навіть якщо він зараз зміцнить владу, десь почнуться перегини, а через те, що все побудовано не на ідеології, а на служінні йому особисто, свої ж можуть просто його повалити. В той час, як Ґюлен залишиться проповідником з ідеологією», – проаналізував Олег Волошин.

Нагадаємомо, вчора президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що можлива нова спроба державного перевороту. Однак тепер, за його словами, «всі стали більш пильними».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: