100 днів уряду: скільки ще протягне Кабмін Гройсмана? Експерт

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

Наразі складно щось записати в успіхи Кабміну Гройсмана, хоча слід виділити деякі сигнали в ключових напрямках.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Антон Круть, аналізуючи перші 100 днів роботи нового уряду на чолі з Володимиром Гройсманом.

«Щодо економічного сектора, якщо враховувати всі чинники, то потрібно згадати й те, що хвиля негативу на тлі тарифної політики більшою мірою забезпечена нинішньому уряду Яценюком. Це рішення мав ухвалити його Кабмін, але він хотів піти без негативого багажу, тому такий «подарунок» отримав у спадок Гройсман», – зазначив політолог.

Щодо зовнішньої політики, в тому числі й переговорного процесу з МВФ, то, на думку експерта, ситуація дуже невиразна.

«Транш МВФ Україна так і не отримала. МВФ уже відклав рішення щодо кредитування до вересня, тому що повний пакет законів ВР так і не ухвалила, що було прямою вимогою Фонду», – зауважив Круть.

100 днів уряду Гройсмана: перші досягнення та провалиЗа перші 100 днів роботи уряд Володимира Гройсмана виконав 21 обіцянку з 231, зафіксованої «Словом і Ділом».

Поки що, на його думку, все відбувається на рівні якихось презентаційних елементів.

При цьому, за словами експерта, за результатами провального конкурсу з продажу ОПЗ уже є підстави вважати, що приватизація, про яку багато говорилося, не відбулася.

На зовнішньодипломатичній арені, безумовно, були важливі поїздки в Брюссель, але потрібно розуміти, що насправді прямої комунікації взагалі немає, оскільки англійською мовою Гройсман не володіє.

«Поки що все на рівні «показати себе». Фактичних успіхів, якими можна похвалитися, поки немає», – підкреслив Антон Круть.

На його думку, причина в тому, що у Гройсмана в Кабміні практично немає своїх людей і команди.

«Керувати Вінницею – це не робота в уряді. Скоріш за все, він лише починає розуміти роботу й ще не перемкнув всі важелі тиску. Це скоріше публічна сторона питання, ніж робота фактична», – пояснює Круть.

Політолог припустив, що якщо оцінювати об'єктивно, то програма уряду вже затверджена до квітня, тому як мінімум на рік є імунітет.

«Кабмін Гройсмана точно протягне до квітня 2017 року», – резюмував Антон Круть.

«Слово і Діло» зафіксувало 313 обіцянок Володимира Гройсмана, 188 з яких він виконав. Рейтинг його відповідальності – 60%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: