Експерти розповіли, чому влада провалила приватизацію ОПЗ

Читать на русском
Ситуація з провалом приватизації Одеського припортового заводу чітко показала, що зараз, як і передбачалося спочатку, не найкращий час для приватизації в країні.
Одеський припортовий завод

Провал із конкурсом із приватизації Одеського припортового заводу показав, що Україна не готова до приватизації стратегічних підприємств такого масштабу.

Про це пишуть у себе на сторінках в Facebook провідні галузеві експерти української економіки, передає «Слово і Діло».

«Ситуація з провалом приватизації Одеського припортового заводу чітко показала, що зараз, як і передбачалося спочатку, не найкращий час для приватизації в країні. Жоден серйозний стратегічний інвестор у поточній ситуації не готовий брати участь навіть у приватизації таких привабливих активів, як ОПЗ», – пише незалежний транспортний експерт, колишній заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава.

Тієї ж думки дотримується й фахівець відділу продажів боргових цінних паперів інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса.

«Два роки відкладається приватизація «Центренерго» та ОПЗ. Два роки грошовий потік ллється на потрібні млини. Два роки в Україну не приходять інвестиції», – натякає на корупційні схеми на українських підприємствах працівник Dragon Capital.

За його словами, було зроблено все, щоб ніхто не подав заявку на купівлю ОПЗ та інших підприємств України. «Підготовка пройшла успішно, було зроблено все, щоб не прийшов ніхто. Висока стартова ціна – будь ласка. Обмеження на потенційних покупців за допомогою правила «російського духу» – будь ласка. Ухвалити закон, який би створював ризики для всіх потенційних покупців, – це треба було добре постаратися», – пише Фурса.

Експерт назвав умови, за яких приватизація ОПЗ не перетвориться на «дерибан»Експерт проаналізував факт того, що уряд дав старт приватизації Одеського припортового заводу.

Керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман вважає, що план із приватизації на цей рік буде зірваний.

«План із приватизації також буде однозначно зірваний. Разом із більш низькою інфляцією порівняно з тією, яка закладена до Держбюджету (12%, а за фактом буде 8-10%), це призведе до недонадходження до Бюджету запланованих доходів приблизно на 40 млрд грн», – пише він.

Нагадаємо, вчора, 18 липня, стало відомо, що на участь в конкурсі з продажу Одеського припортового заводу не надійшло жодної заявки. Таким чином, приватизація ОПЗ була з тріском провалена.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: