Радник Путіна назвав принципи подальшої політики РФ щодо України

Читать на русском
Оточення Путіна всього лише по-іншому розставляє пріоритети в роботі, мета залишається тією ж самою.
Сергій Караганов

Російські еліти змінюють принципи відносин із сусідами в ближньому зарубіжжі шляхом відмови від концепції «русского мира», але сконцентрують зусилля на подальшій дестабілізації регіону, щоб утримати його в орбіті свого впливу.

Про це пише «Хвиля» на підставі документа «Російська зовнішня політика: конец2010-х-початок 2020 х років» (надалі «Стратегія») авторства радника президента РФ і члена Ради із зовнішньої та оборонної політики РФ Сергія Караганова, передає «Слово і Діло».

«...Використання гасла «захисту русского мира» для обґрунтування доцільності застосування військової сили за межами Росії нереалістично та контрпродуктивно», – йдеться в документі.

Експерт про підсумки зустрічі РФ-НАТО: Росія продовжує вважати себе наддержавоюПолітичний аналітик поділився міркуваннями щодо завершення засідання РФ-НАТО, на якому, за словами генсека Альянсу, не вдалося досягти домовленостей із Росією.

З іншого боку, Києву радіти не варто. Оточення Путіна лише по-іншому розставляє пріоритети в роботі, мета залишається тією ж самою. Замість збройного захисту «русского мира» є інша концепція застосування сили. Адже відмова від «русского мира», цитуємо: «не значить призову до відмови від застосування військової сили за кордоном у разі явної загрози життєво-важливим інтересам».

На думку розробників «Стратегії», «програма-мінімум виконана – зупинити подальше розширення західних союзів в Україні, інші країни й території, життєво-важливі з точки зору безпеки Росії».

Що стосується цілей на найближчий час, то вони озвучені цілком прозоро: «Проблема Донбасу на сьогоднішній день не може бути вирішена. Краще поки мати напівнезалежну, але формально українську територію, якій допомагає Росія, тобто по суті «заморожений» конфлікт».

Росія перебазувала дизельний підводний човен до окупованого КримуДизельний підводний човен «Старий Оскол» прослідував протоками Босфор і Дарданелли та увійшов до Чорного моря, слідуючи на місце постійного базування до складу Чорноморського флоту Росії.

Росія не відмовиться від збереження свого впливу на території ближнього зарубіжжя, в межі яких входить і Україна, тому для того, щоб перешкоджати модернізації України Кремль буде діяти іншими методами. Ось що радять укладачі «Стратегії»:

  • пряма точкова підтримка людей, НКО, здатних просувати російські інтереси;
  • різке розширення підготовки іноземних кадрів у провідних російських університетах;
  • щедре фінансування «слов'янських» університетів і кафедр;
  • посилення студентських обмінів;
  • налагодження зв'язків між організаціями і діячами культури;
  • «наполеглива рекомендація» російському бізнесу автоматично включати до своїх інвестиційних планів «гуманітарні проекти, підтримку шкіл, лікарень, стипендії студентам тощо.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: