Експерт про обмін Афанасьєва та Солошенка: це гра, в якій немає правил

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи

У цій ситуації все відбувається за межами правового поля, тому не важливо, кого видають – засуджену особу чи ні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, аналізуючи інформацію про те, що сьогодні може відбутися обмін Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка за схемою Савченко, попри те, що не було судового рішення.

«Це не екстрадиційні обміни, а суто політичні рішення, які не регулюються правовими підставами. Зараз це може використовуватися як формальна затримка для якихось подальших процедур, але на підставі чого відбувається обмін, припускати складно, оскільки це гра, в якій не прописані правила», – розмірковує правозахисник.

За його словами, людина має бути на першому місці, тому важливо, щоб звільнення відбулося.

Потрібно розуміти, що як і у випадку із Савченко, так і зараз, це ми вважаємо, що відбувся обмін, але насправді ми не знаємо, якими були домовленості та якою була їх ціна.

Порошенко заявив про швидке повернення Афанасьєва та СолошенкаПрезидент України Петро Порошенко заявив, що Афанасьєв і Солошенко можуть скоро повернутися на батьківщину.

«Правових основ немає та не було. Коли йдеться про передачу засуджених осіб, діє так звана Мінська конвенція, але вона передбачає, що йдеться про злочинців, які чинять протиправні дії, але мають громадянство іншої держави. Тоді є певні правові підстави, але в цьому випадку вони відсутні», – пояснює Павліченко.

При цьому, додав експерт, цей процес не є судовим, за яким вони мають бути засуджені.

«Відповідно, немає правових підстав утримувати їх за вироком суду, та й судом це складно назвати», – проаналізував ситуацію Олександр Павліченко.

Як відомо, наприкінці травня Афанасьєв і Солошенко попросили Президента Росії Володимира Путіна про помилування.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: