Правосуддя по-новому: головні зміни судової реформи. Оцінка експерта

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

У запропонованих змінах до Конституці є як позитивні, так і негативні моменти, але загалом можна поставити «четвірку».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із конституційного права Олександр Москалюк, аналізуючи зміни, які пропонуються до КУ в частині правосуддя.

«Серед ключових змін можна виділити декілька. Зокрема, підняття віку для тих осіб, які мають стати суддями вперше. Раніше він був 25 років. Зараз пропонують – 30 років. Безумовно, це дуже позитивна зміна, тому що у всіх нормальних європейських країнах, наприклад, у Великобританії, вершина юридичної кар'єри – це стати суддею. Як правило, там стають суддями в 45 років», – розповідає Москалюк.

Як підкреслив він, суддя повинен мати певний ступінь соціальної зрілості й цю правку потрібно було внести давно, тому що 25 років – це занадто мало, щоб обіймати таку посаду.

За словами експерта, пропонуються зміни в частині призначення судді.

Зламати спротив системи: чи зможе судова реформа подолати корупційні виклики?«Слово і Діло» намагалося розібратись, з якими викликами може зіткнутися намагання провести судову реформу в Україні.

«Наразі суддів спочатку призначає Президент, а через 5 років переобирає ВР. На практиці судді, які призначалися, та не пройшовши 5-річний термін, ухвалююючи рішення, до певної міри були зав'язані на політичних аспектах. Запропоновано, що переобрання не буде. Ця зміна пов'язана з деполітизацією судової гілки влади», – вважає Олександр Москалюк.

Також внесено зміни щодо суддівського імунітету, який був абсолютним, а має стати обмеженим.

«Раніше суддя міг бути притягнутий до відповідальності після згоди ВР і зрозуміло, що процедура була бюрократичною. Зараз рішення ухвалюватиме Вища рада правосуддя. Це новий механізм притягнення судді за злочини. Але важко прогнозувати, як це спрацює, хоча це позитивний момент», – розмірковує він.

Як додав експерт, на зміну Вищій раді юстиції прийде Вища рада правосуддя.

Як відомо, Петро Порошенко визначив судову реформу однією з ключових у Стратегії України-2020.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: