Завищені тарифи ДТЕК принесуть Ахметову щонайменше 10 млрд грн – Герус

Читать на русском
Чим нижчий тариф інших генеруючих компаній, Укренерго, або нижчий розмір дотаційних сертифікатів, тим вищий тариф для теплової генерації.
Андрій Герус

Маніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКУ принесуть контрольованому Рінатом Ахметовим ТОВ ДТЕК додатковий дохід у розмірі не менше 10 млрд грн.

Про це пише у себе на сторінці в Facebook виконавчий директор інвестиційної компанії Concorde Capital і екс-член НКРЕКП Андрій Герус, повідомляє «Слово і Діло».

«Ще в березні регулятор (НКРЕКП – Ред.) штучно знизив обсяг дотаційних сертифікатів на квітень на 400-500 млн грн. На моє глибоке переконання, це робилося для штучної «підгонки тарифу теплової генерації», – пише Герус.

За його словами, тариф теплової генерації формується за залишковим принципом. «Підсумовуються всі доходи енергоринку за період, далі з цих коштів виплачуються всім видам генерації – «Енергоатому», ГЕС, «зеленим», тариф «Укренерго» – дотаційні сертифікати обленерго. Після цього залишок виплачується ТЕС», – пояснює експерт.

Таким чином, за інших рівних, що нижчий тариф інших генеруючих компаній «Укренерго», або нижчий розмір дотаційних сертифікатів, то вищий тариф для теплової генерації.

Демчишин розповів про вплив українських олігархів на МіненергоЯкщо рік тому вплив таких олігархів, як Ринат Ахметов чи Ігор Коломойський, на Міністерство енергетики України був значним, то на сьогоднішній день ситуація докорінно змінилася.

В результаті додатково з Бюджету та кишень споживачів, за консервативними оцінками, буде «витягнуто» більше 10 млрд грн на рік.

Як повідомлялося раніше, Рінат Ахметов планував повністю консолідувати акції чотирьох обленерго та двох компаній теплової генерації в своїй власності. Однак Фонд держмайна заблокував зміну форми власності компаній олігарха.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: