25 років «прем’єріади»: як змінювався склад Кабміну за роки незалежності?

Читать на русском

14 прем’єрів та 4 виконувачі обов’язків – саме така кількість політиків протягом неповних 25 років незалежності України очолювала Кабінет міністрів. П’ятеро з них очолювали уряд двічі – Павло Лазаренко, Віктор Янукович, Юлія Тимошенко, Микола Азаров і Арсеній Яценюк.

Для трьох українських прем’єрів будинок на Грушевського став проміжним пунктом на шляху до Банкової: після головування в уряді Леонід Кучма, Віктор Ющенко та Віктор Янукович були обрані президентами України. Для першого з них обрання прем’єром стало справжнім трампліном у політичній кар’єрі, а для останнього – початком її кінця, адже, як ми пам’ятаємо, Янукович став главою держави лише з другої спроби, а за 4 роки президентства втік із країни.

Цікаво, що найбільше міністерств, відомств та віце-прем’єрів працювало під керівництвом Павла Лазаренка: в першому його уряді було 29 міністрів, 9 віце-прем’єрів та 6 голів інших відомств (до ухвалення в 1996 році Конституції України до складу Кабінету міністрів входили так звані «міністри без портфелів» – члени уряду, що не керували жодним із міністерств, однак мали право голосу на засіданнях уряду й виконували окремі доручення прем’єр-міністра). Власне, Кабмін Лазаренка і став останнім урядом, у якому працювали «міністри без портфелів».

Найменше підлеглих було у прем’єра Віктора Ющенка: йому підпорядковувалися всього 15 міністрів та 4 віце-прем’єри. Нинішній прем’єр Володимир Гройсман має в безпосередньому підпорядкуванні 19 очільників міністерств та 6 віце-прем’єр-міністрів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: