Війна Росії та України переходить у площину економічного протистояння

Читать на русском
Росія в короткостроковій перспективі утримає перевагу, але з часом домінація перейде до України.

Протистояння України та Росії увійшло в позицію клінчу, в зв'язку з чим на арену виходить економічний аспект – чия економіка вистоїть, той і стане переможцем.

Все більше політиків визнають, що Мінські домовленості є тупиковим варіантом розвитку ситуації на сході України. Росія на поступки не йде, Україні цих домовленостей дотримуватися також немає жодного сенсу. Тому виживання учасників протистояння все більше залежить від того, які успіхи демонструватимуть їхні економіки в майбутньому, пише «Слово і Діло» з посиланням на статтю Івана Сергеєнка, яка опублікована на сайті «Крим.Реалії».

Автор зазначає, що економічна ситуація як в Росії, так і в Україні є плачевною. Це й найсильніший в новому тисячолітті обвал цін на сировину, і вкрай низька ефективність державного управління, і вкрай високий рівень корупції. «Війна на Донбасі та анексія Криму також мають величезний вплив на економіку двох країн, особливо на українську. Кремль же в основному потерпає від санкцій та міжнародної ізоляції», – йдеться в статті.

Переваги і недоліки

Оцінюючи сильні та слабкі сторони економічного потенціалу України й Росії, автор зазначає, що Росія в короткостроковій перспективі утримає перевагу, але з часом домінація перейде до України. Головне – вистояти.

«Гібридне» повернення Донбасу в Україну: 5 тактичних завдань Кремля«Слово і Діло» вирішило проаналізувати, до чого готується Росія та чи відбудуться довгоочікувані зміни у мирному врегулюванні ситуації на Донбасі.

Так, сильною якістю РФ є низький рівень державного боргу та досить високий рівень резервів. «У Путіна як мінімум на цей рік ресурсів для утримання ситуації вистачить. Втім, на цьому сильні сторони Росії й закінчуються», – зазначає автор.

Найслабшою ланкою російської економіки є зовнішньополітичний авантюризм, агресивність, недалекоглядність і повна нездатність Кремля домовлятися, що дозволяє впевнено говорити про подальшу деградацію російської економіки. «Вже очевидно, що ціни на нафту колишніми не будуть ніколи. Росія відрізана від західних технологій, ринку капіталу», – пише Іван Сергеєнко. Важливим буде й те, що російське суспільство пасивне й не створює запиту на зміни.

В Україні ситуація виглядає більш плачевно. На відміну від Кремля, жодних резервів у Києва немає, а борговий тягар нависає. Український добробут також залежить від сировинних ринків, особливо сільськогосподарської продукції та металів.

Росія готується позичити $3 млрд на поточні потребиРосія хоче в поточному році позичити на зовнішніх ринках $3 млрд одним траншем незалежно від того, чи візьмуть у купівлі участь американські банки.

Україна має низку потенційних переваг, які можуть вистрілити в майбутньому. «Найголовніше – те, що в країні є активне та впливове громадянське суспільство», – вважає автор. Завдяки йому країні вдалося втриматися від повного розпаду, багато в чому завдяки йому запущений процес реформ. Друга перевага полягає в проведенні низки найважливіших реформ. «Якщо хороший заділ підтримати початком справжньої боротьби з корупцією, вже наступного року можливе якісне прискорення темпів зростання», – прогнозує Сергеєнко. І третє – Україна перебувє в нормальних відносинах з усім цивілізованим світом, користується фінансовою та політичною підтримкою Заходу.

«Поєднання вищезазначених факторів створює базис для майбутньої економічної, а потім і політичної перемоги України. Зіпсувати все можуть лише особисті амбіції та політичні чвари», – підсумовує Іван Сергеєнко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: