ЗВТ з ЄС підтримала Україну на тлі загального падіння експорту – Микольська

Читать на русском
Підписання Зони вільної торгівлі з ЄС створило додаткові можливості для українського експорту.
Наталя Микольська

За 11 місяців минулого року темпи падіння експорту з України в країни ЄС скорочувалися повільніше, ніж загальні обсяги експорту з країни.

Про це заявила торговий представник України Наталія Микольська в інтерв'ю агентству «РБК-Україна», повідомляє «Слово і Діло».

Так, падіння експорту з України в ЄС склав 11,7 млрд грн або 26%. Водночас загальне скорочення експорту з країни склало 30%. За її словами, більш низькі темпи падіння експорту відбулися за рахунок запровадження ЗВТ з ЄС.

Нічого особистого, лише бізнес. Чому зона вільної торгівлі не зробить українців багатшими?Україна в передчутті: з першого січня 2016 набуває чинності угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Але чи будуть його наслідки сприятливими для життя простих українців?

Пані Микольська також повідомила, що якщо дивитися за товарними групами, то найбільше скорочення експорту спостерігається в сегменті продукції металургійного комплексу через падіння попиту на метали.

До країн ЄС також скоротилися поставки іншої важливої ​​експортної української позиції – кукурудзи. «Якби вона пішла в ЄС, а не в Китай, Єгипет та інші країни, тому що об'єктивно не будуть же торгувати з Європою, якщо там ціна менша, то ми б вийшли на інші показники. Ринок відіграє проти нас», – вважає Микольська.

Нагадаємо, що, за даними НБУ, Україна завершила 2015 рік із позитивним сальдо платіжного балансу в $849 млн проти «мінуса» в $13,3 млрд в 2014 році. Цього вдалося досягти за рахунок корекції поточного рахунку завдяки швидшому падінню імпорту (33,5%) в порівнянні з падінням експорту (30,5%).

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: