В ситуації з Донбасом почалася фаза агонії Мінського процесу – експерт

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

ЄС займає «позицію страуса», намагаючись «заморозити» ситуацію на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи заяву Романа Безсмертного про те, що пропозиції Бориса Гризлова про внесення змін до Конституції України за «формулою Штайнмаєра» написані в Кремлі.

«Модель Штайнмаєра від початку була закладена в Мінський процес, і саме вона була першочерговим завданням Росії. Зараз РФ відходить до своїх первинних позицій та підсилює ті меседжі, що були задані від самого початку», – розповідає Саакян.

На його думку, в ситуації з Донбасом уже почалася фаза агонії Мінського процесу й ми зараз спостерігаємо намагання вижати з нього максимум наостанок.

«Відбувається максимальне підняття ставок. Європейські партнери втомилися від українського конфлікту. Вони сприймають це скоріше як проблеми РФ і України, а не як власну проблему, при тому, що події на сході України – це виклик для всієї європейської безпеки. Але ЄС займає «позицію страуса», намагаючись «заморозити» ситуацію, таким чином залишивши конфлікт без гарячого протистояння, й не вирішувати його, тому що вирішення в Мінському форматі не видається можливим», – пояснює експерт.

За його словами, вибори можливі лише як інструмент, якщо буде досягнута спільна думка щодо співіснування та подальшого розвитку сходу України. Поки такого плану дій немає, виборів не буде. Вони фізично неможливі та їх проголошення залишатиметься лише декларацією.

«А всі заяви бойовиків зараз, як, наприклад, з приводу того, що Крим – це територія України, – це заява не РФ, а самопроголошених утворень, тому не варто їх узагалі сприймати серйозно», – резюмував експерт.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що вибори на сході України пройдуть за українським законодавством у процесі, який чітко відповідає міжнародним стандартам, в тому числі й стандартам ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: